Dia per l’Alliberament LGTB

Avui dijous és el Dia per l’Alliberament de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals (LGTB), també conegut com Dia de l’Orgull Gai.

Aquesta celebració fa referència als fets transcorreguts el 28 de juny de l’any 1969 a Nova York quan, arran d’una batuda policial a un bar gai, centenars de persones van sortir al carrer i es va produir un fort enfrontament que va acabar amb detencions i ferits. La reacció de suport a les persones agredides va ser immediata: milers d’homosexuals, transsexuals i simpatitzants es manifestaren solidàriament, i van contribuir, així, al naixement del Gay Liberation Front.

Avui en dia es tracta d’una jornada festiva i reivindicativa per demanar la plena igualtat jurídica i social per a les persones LGTB i tolerància per la diversitat d’orientació sexual.
Un dels símbols més visibles d’aquesta jornada és la bandera amb els colors de l’Arc de Sant Martí, creada per l’artista Gilbert Baker i que es va exhibir per primera vegada a San Francisco durant una desfilada celebrada el 1978.

Foto de maktopias (Flickr)

A Catalunya els inicis d’aquesta jornada es situen el 1977 quan el Front d’Alliberament Gai de Catalunya (aleshores una entitat clandestina) va convocar la primera manifestació i van participar-hi milers de persones en un context de gran repressió.

Actualment són diverses les entitats que porten a termes diferents activitats, entre les que destaca una de les més populars: el Pride Barcelona, que es celebrarà enguany per quarta vegada.

Diversos departaments i organismes de la Generalitat que impulsen el Pla interdepartamental per a la no discriminació de persones homosexuals i transsexuals també s’adhereixen des del 2005 a la celebració i exhibeixen a la façana de les seves seus un dels símbols del col·lectiu LGTB, la bandera multicolor.

Avui aprofitem la commemoració per parlar-vos d’un recurs web interessant:

El Nacional Resource Center on LGBT Aging és un portal que ofereix informació i recursos sobre les persones grans LGBT. Aborda temes com el procés d’envelliment, el disseny de serveis socials inclusius, la cura en situacions de dependència, l’atenció residencial o el tractament de la sida en persones grans.

Deixa un comentari