La calor i la gent gran

Com cada estiu, el Canal Salut de la Generalitat de Catalunya alerta dels efectes de la calor. Quan pugen les temperatures el nostre cos perd líquids i sals minerals (clor, potassi i sodi, entre d’altres) i provoca esgotament, deshidratació i fins i tot pot agreujar una malaltia crònica.  Això pot ser un problema per alguns segments de la població, i molt especialment en el cas de la gent gran de més de 75 anys.

La regulació  de la temperatura corporal és una condició indispensable per al bon funcionament integral de la gent gran. A més, cal tenir en compte que hi ha factors de risc que accentuen en aquest col·lectiu la incidència de la calor com poden ser determinades circumstàncies socials (viure sols, pobresa, etc.), les limitacions de mobilitat o autocura, i determinades patologies prevalents de l’edat (hipertensió arterial, diabetis, malalties cardiovasculars o respiratòries, malalties renals, Parkinson o Alzheimer, entre d’altres).

Alguns dels símptomes del cop de calor més habituals en la gent gran són les rampes a les cames, l’esgotament, el mal de cap, vòmits i mareig, malestar i miàlgies i la presència de febre. Sempre que apareguin aquests símptomes, cal situar a la persona afectada en un lloc més fresc, refrescar-la i avisar als serveis d’emergències 112.

En cas de temperatura ambiental alta, aquestes són algunes de les recomanacions per a la gent gran:

 • Ingerir líquids, fins i tot sense tenir set.
 • Evitar menjars calents.
 • Fer servir vestits lleugers i evitar peces tancades.
 • Vestir-se amb roba de cotó de colors clars.
 • No fer exercicis vigorosos.
 • No exposar-se al sol.
 • Evitar sortir al carrer al migdia, que és quan generalment fa més calor.
 • Refrescar-se amb aigua freda i cremes hidratants.
 • Utilitzar capells i para-sols.

Si les persones grans estan a casa, hi ha també uns senzills consells a seguir que poden facilitar el seu benestar:

 • Refrigerar les estances amb algun tipus de climatització com aire condicionat o ventiladors. Si no se’n disposa, anar una estona a un lloc on sí en tinguin. Per exemple, la biblioteca més propera pot ser una bona opció.
 • Baixar persianes i tancar finestres quan entra el sol directe i obrir-les a la nit per afavorir el corrent d’aire.
 • Evitar aglomeracions de persones en espais reduïts.

Si la persona gran viu sola, és molt recomanable anar a visitar-la com a mínim un cop al dia i intentar que segueixi aquests consells. També cal controlar la medicació, ja que la termoregulació podria influir-hi.

A banda de la gent gran, hi ha altres col·lectius que també són sensibles a les altes temperatures com els nadons, les persones que realitzen una activitat física intensa o a l’aire lliure, les persones amb problemes mentals i de conducta a causa al consum de substàncies psicoactives o alcohol, les persones amb discapacitats físiques o psíquiques i les persones que prenen medicaments especials com ara antidepressius o diürètics.

Per a més informació sobre com prevenir la calor excessiva, el Canal Salut ens dóna aquests consells generals:

 • Informar-nos sobre els horaris dels centres d’atenció primària més a prop, tant del nostre municipi com del lloc on anem de vacances.
 • Recordar el número de Sanitat Respon (061) d’atenció diària durant les vint-i-quatre hores. Per mitjà d’aquest telèfon, ens indicaran els centres sanitaris oberts i ens donaran consells de salut.
 • Recordar que a les oficines de farmàcia ens poden facilitar informació sobre com evitar els problemes causats per la calor.
 • Seguir les prediccions meteorològiques perquè ens anticiparan els dies més calorosos.
 • Acudir amb antelació als professionals sanitaris i socials per prevenir els possibles problemes per a la nostra salut.

Deixa un comentari