Pot ser que hagueu sentit a parlar alguna vegada dels RSS (abreviació de Really Simple Syndicatio). O que hagueu vist el seu símbol:
Però què són? Per a què serveixen?
Explicat ras i curt és una tecnologia que permet que es pugui accedir als continguts d’una pàgina web cada vegada que s’actualitzen sense haver d’entrar-hi cada vegada.
Per exemple, si us interessa seguir un bloc teniu dues opcions: entrar-hi cada dia per a veure si hi ha nous continguts o bé subscriure-us als continguts.
Si es només un bloc no hi ha cap problema. Però, i si voleu seguir 15 pàgines web o blocs? I si, a més, voleu estar al dia dels titulars de diversos diaris?
La informació que es publica a Internet és gairebé infinita i no para d’augmentar (se’n diu “infoxicació”: rebem més del que podem absorbir) i és per això que us pot anar molt bé disposar d’un lector de RSS. En comptes d’entrar cada dia a moltes pàgines diferents, el lector seleccionarà els continguts directament.
I d’on podeu treure un lector RSS? Doncs dependrà de vosaltres triar un sistema o un altre. Hi ha tres grans grups:
- Els que s’instal·len a l’ordinador: el sistema va “xuclant” la informació. És com l’Outlook: el teniu instal·lat a l’ordinador i, si està obert, aneu rebent la informació (correus en el cas de l’Outlook). Un exemple d’aquesta tipologia és FeedReader.
- Els lectors en línia: són semblants a l’anterior però, en comptes de descarregar-se a l’ordinador, ho podeu consultar en línia (ideal per si es viatja o es canvia sovint d’ordinador). Alguns exemples coneguts són Netvibes i Google Reader.
- Lectors que s’instal·len al navegador web: des de la mateixa barra del navegador es poden consultar els diferents continguts als quals us heu subscrit.
Finalment, dir-vos que DIXIT permet la subscripció diferenciada a les notícies de cada un dels àmbits temàtics que tenim al portal. Aquí trobareu més informació.