Reportatges sense ficció i plens de realitat

Coneixeu el Sense Ficció”? Presentat pel periodista Joan Salvat, és un programa de TV3 que emet documentals que conviden a reflexionar sobre els grans reptes de la societat actual. El seu objectiu és emetre els millors documentals que es fan arreu del món i també de producció pròpia.

Al llarg de 4 anys, “Sense Ficció” ha projectat molts reportatges interessants de l’àmbit social: “Voluntaris”, “Maria i jo”, Yayoma”, “Avis contra la crisi”, “Torneu-me el fill!”, “Balls robats”, o “El llegat de Sísif” o “Per un plat a taula”, només per destacar-ne uns quants.

Des de la pàgina web del programa es pot navegar i consultar-los per categories temàtiques. Cal tenir en compte que tots els produïts per TV3 estan disponibles, però la resta només ho estan durant una setmana perquè són produccions alienes de les quals no es disposa dels drets per emetre’ls a Internet.

A principis de gener van oferir un reportatge que volem compartir amb vosaltres “L’edat daurada”, que es pot veure íntegrament aquí:

Elaborat com un retrat de la vellesa i dels canvis socials i de valors a Catalunya, el reportatge posa de relleu que actualment a Catalunya hi ha més d’un milió de persones de més de 65 anys i la previsió és que d’aquí vint anys aquest segment de població es duplicarà.

El documental reflexiona sobre quin paper juga la gent gran en la societat d’avui i intenta donar resposta a preguntes com què passa quan arriben a la jubilació o bé si prefereixen anar a viure a una residència o continuar a casa seva.

I és que a “la tercera edat” s’hi pot arribar de moltes maneres. Si fins ara arribar-hi es definia com l’edat daurada –perquè suposava acabar la vida laboral per dedicar-se més a un mateix-, amb la situació actual de crisi ja no està tan clar que es pugui anomenar així.

El documental també mostra com ha canviat el món que coneix la gent gran actual i exposa el fet que, tot i que les noves tecnologies permeten la connexió permanent des de qualsevol lloc o la interacció mitjançant les xarxes socials, cada dia hi ha més gent gran que se sent sola.

Leave a Reply