Des dels armaris… de l’arxiu

IdemTV és una organització sense ànim de lucre que dóna forma audiovisual i informativa a les notícies i esdeveniments vinculats al moviment LGBTIQ (lesbianes, gais, transexuals, bisexuals, intersexuals i queers). I ho fa mitjançant el seu web i emetent els seus productes informatius per un canal de TDT per a Barcelona i el Maresme.

Fa unes setmanes va realitzar un documental sobre les unitats d’informació que custodien la documentació generada i vinculada al col·lectiu. És a dir, la memòria LGBT de Catalunya.

Aquest documental destaca el paper que el moviment LGBT va tenir en la transició democràtica, juntament amb el moviment feminista, i posa de relleu com van ser els anys anteriors, plens d’invisibilitat i persecució.

Des dels armaris… de l’arxiu

El reportatge dóna a conèixer l’existència d’un fons documental molt important (i sovint desconegut) per a la història del nostre país i els centres on es pot trobar i consultar, entre els quals està DIXIT. El nostre centre de documentació és un dels primers centres institucionals en incloure un apartat LGBT al fons documental. El varem inaugurar l’any 2009 i actualment comptem amb uns 400 volums. Cal destacar que també tenim un àmbit al nostre web on s’hi recullen notícies, agenda i convocatòries, i a més organitzem i acollim actes vinculats a aquest àmbit.

Al reportatge hi apareixen aquests altres tres centres que també us recomanem:

– Casal Lamda: conté un fons molt important cedit per Armand de Fluvià als anys 70. El centre de documentació -que porta el seu nom- funciona des de 1976 i no ha parat de créixer. Actualment disposa d’uns 3.000 llibres, 2.500 audiovisuals i 100 títols de revistes (moltes de les quals s’han deixat de publicar).

 

– Front d’Alliberament Gai de Catalunya: compta amb un arxiu molt important que explica la història del moviment i és testimoni del què ha passat a Catalunya i a l’Estat espanyol. Es tracta d’un fons molt ric des del punt de vista històric i que ha servit per a la elaboració d’articles, estudis i tesis doctorals.

 

– Ca la Dona: espai feminista i gairebé únic per les seves característiques perquè disposa d’un fons específic del moviment lèsbic a Catalunya, Espanya i Europa. Inclou revistes, tríptics i pamflets, cartells i poesia lèsbica, entre d’altres.

Deixa un comentari