Dia Internacional de les Dones

Demà, 8 de març, se celebra arreu del món el Dia Internacional de les Dones.

Tal com explica l’Institut Català de les Dones (ICD) al seu portal, aquest dia s’ha convertit en un símbol per a les dones dels cinc continents. La celebració no es basa en un únic fet ni tampoc ha tingut sempre el mateix sentit.

Els antecedents els trobem a l’inici de la revolució industrial, quan moltes dones es van incorporar al treball de les fàbriques. Però les seves condicions laborals eren molt deficitàries i, a més, s’havien de fer càrrec de la llar i els fills. Per exemple, l’any 1881 a Catalunya hi va haver una vaga de 3.500 treballadores del sector tèxtil d’Igualada.

La celebració d’aquest dia s’atribueix bàsicament a tres fets que van tenir lloc a Nova York: la vaga de treballadores del tèxtil de 1857 i els incendis de la fàbrica Cotton i la Triangle Shirtwaist Company el dia 25 de març de 1911. En aquest últim incident hi van morir 142 obreres (la majoria immigrants joves) que l’any anterior havien protagonitzat una vaga per demanar millores laborals.

El reclam del dret a vot, les reivindicació de millors condicions de treball i de vida, i de drets polítics i manifestacions en favor de la pau, són alguns dels temes que es troben en l’origen de la celebració del Dia Internacional de la Dona.

A continuació us indiquem dos enllaços amb la informació d’interès d’aquest any:

Actes institucionals a Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona i Terres de l’Ebre

Declaració institucional del 8 de març de 2013 [PDF] (Institut Català de les Dones)

Cartell “Sumant talent”

Finalment, aprofitem per informar-vos que l’Àrea d’Atenció a les Persones de la Diputació de Barcelona també va celebrar el Dia amb el lema “Sumant Talent, les aportacions de les dones a uns nous temps”. Aquest acte va tenir lloc el dia 5 de març i va servir com a tret de sortida de l’Institut de Formació Política per a dones 2013, que s’ha organitzat per primer cop amb l’ICD. Pel que fa al cartell escollit, s’ha seleccionat d’entre 50 propostes que es poden veure en una exposició virtual a la pàgina web de la Diputació de Barcelona.

Deixa un comentari