Els bancs de temps

Aquesta setmana us volem parlar d’una iniciativa que, tot i que ja fa anys que existeix, és interessant i creiem que us pot ser útil de conèixer: els bancs de temps.

Consisteixen en una “compra i venda” de favors i serveis on la moneda de canvi no són diners sinó  franges horàries. Per exemple: ajudeu a la veïna a canviar la roda del cotxe durant una hora i després una altra persona us ensenya com funciona el correu electrònic també durant una hora.

Imatge extreta de la Xarxa de Centres Cívics de Girona

Aquest intercanvi té com a principal objectiu poder establir una xarxa d’ajuda mútua entre els integrants d’un barri o d’una comunitat.

No és una iniciativa nova ja que, segons apunta la Viquipèdia, a Estats Units ja hi ha constància de bancs de temps al segle XIX, tot i que varen prendre més protagonisme als anys 80, en el context de crisi econòmica.

A diversos municipis i barris de Catalunya hi ha bancs de temps que porten temps funcionant. A més, també hi ha l’Associació pel Desenvolupament dels Bancs de Temps (ADBdT) que va néixer per assessorar la creació de bancs i millorar-ne els existents.

Precisament aquest cap de setmana ha estat notícia que a Terrassa s’ha obert el primer restaurant català on es pot pagar amb temps. Es tracta d’una interessant proposta que s’ha posat en marxa des de l’Ajuntament de Terrassa amb 29 entitats del tercer sector del municipi, gràcies al finançament de la Fundació La Marató de TV3 i la cessió del local per part dels Minyons de Terrassa.

El restaurant permet que, qui no pugui pagar el menú, sí que pugui col·laborar fent diverses tasques al restaurant o en altres projectes de l’Associació Local d’Entitats per a la Inclusió de Terrassa (ALEI, que agrupa les 29 entitats que col·laboren). El local està preparat per oferir menjar a 70 persones, de les quals la meitat pagaran el que val el menú (6,50 euros) i així el projecte podrà tirar endavant i ser econòmicament sostenible.

Leave a Reply