8 d’abril: Dia Internacional del Poble Gitano

Avui es celebra el Dia Internacional de Poble Gitano.

L’origen es situa l’any 1971, quan a Londres es va realitzar el Primer Congrés Internacional del Poble Gitano. Allà s’hi van acordar els aspectes fonamentals de la seva identitat, així com quina seria la seva bandera, el seu himne (“Gelem Gelem” que vol dir “vaig caminar”) i el seu idioma (el romanès).

Avui a moltes ciutats del món es farà la “Cerimònia del riu”, on les persones gitanes es reuneixen als marges dels rius per a celebrar de forma conjunta una ofrena on les dones llancen pètals de flors a l’aigua com a símbol de llibertat i de l’èxode viscut pel poble gitano fa més de mil anys, i els homes posen espelmes en memòria de les víctimes que van patir les conseqüències de l’odi i els atacs xenòfobs i racistes i en record dels avantpassats, especialment del mig milió de gitanos assassinats durant l’holocaust nazi.

La Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya (FAGIC) té les següents activitats programades per avui:

A les 10h: Acte al Parlament de Catalunya (Parc de la Ciutadella, s/n. Barcelona).

A les 12h: Cerimònia del Riu. Ofrena floral i d’espelmes als marges del Riu Besòs en memòria dels avantpassats gitanos (Riu Besòs. Sant Adrià de Besòs).

A les 20.30h: La Font màgica de Montjuïc. Espectacle de llum i color amb l’Himne Internacional Gitano (Plaça Carles Buïgas, 1. Barcelona)

Lligat a aquesta commemoració, aquests dies també ha estat notícia que el Museu virtual del Poble Gitano ha estrenat nou disseny. Es tracta d’un web on regularment s’hi publiquen articles i notícies d’interès sobre el poble gitano i que forma part del Pla Integral del Poble Gitano a Catalunya.

<a href="https://dixit.blog.gencat.cat/wp-content/uploads/2016/02/museu.jpg&quot;

Amb aquest nou disseny es vol facilitar la participació de tots els col·lectius gitanos i que tothom en pugui conèixer la seva història, llengua i cultura.

Si voleu saber més sobre aquest col·lectiu, us recomanem que feu un cop d’ull al nostre dossier temàtic publicat al febrer, on s’hi recullen monografies, articles, institucions, recursos web i normativa per aprofundir en el coneixement del poble gitano a Catalunya, Espanya i Europa.

One Comment Add yours

Deixa un comentari