Recursos per a mantenir la ment activa

Mantenir la ment activa és de vital importància: no només per anar superant el dia a dia a mesura que ens anem fent grans, sinó per ajudar a endarrerir possibles malalties com per exemple l’Alzheimer.

Una tasca molt fàcil de realitzar i que ajuda força és llegir diàriament el diari. També és recomanable una bona alimentació, dormir bé, fer exercici físic, tenir curiositat intel·lectual per aprendre noves coses i, sobretot, no oblidar la vida social.

Aquesta setmana des del bloc ens centrem en els exercicis de memòria i us proposem un seguit de recursos on podeu trobar activitats per mantenir el cervell en plena forma.

ActivaLaMent

Es tracta d’una plataforma d’estimulació cognitiva impulsada per l’Obra Social “la Caixa”. Ofereix més de 1.200 exercicis enfocats a treballar les sis àrees cognitives principals: llenguatge, memòria, atenció i concentració, processament visual i auditiu i funcions executives.

Exercicis d’entrenament de la memòria

Recurs ofert per la Fundació Catalunya – La Pedrera i la Diputació de Barcelona. Ofereix exercicis en línia repartits en cinc temes: memòria, llenguatge, atenció, càlcul i estratègia.

Mente Activa

Pàgina amb diversos exercicis per activar la ment. Els exercicis estan més pensats per a persones “entrenades”, ja que van cronometrats i es disposa d’un temps força limitat per a la realització dels exercicis.

.

També existeixen moltes aplicacions per a mòbils amb aquest mateix objectiu com, per exemple, Mind games (Android) o Lumosity Brain Trainer (Apple).

Tampoc falten els videojocs per a diferents plataformes, com els que van començar a sortir per la Nintendo DS ara fa un temps i que van impulsar força el concepte de vídeojocs per a tota la família.

.

.

A banda d’aquests recursos web, al nostre centre de documentació podeu trobar documentació amb mostres d’exercicis i activitats. A continuació us posem tres exemples:

– Martínez Rodríguez, Marta. Entrenar la memoria e intervenir en reminiscencias: dos guías desde dos miradas. Madrid: Médica Panamericana, cop. 2012. 176 p. ISBN 9788498354461. Enllaç al catàleg.

– Puig, Anna. Programa de psicoestimulación preventiva: un método para la prevención del deterioro cognitivo en ancianos institucionalizados. Madrid: CCS, 2006. 264 p. ISBN 9788498420630. Enllaç al catàleg.

– Navarro, Àngels. El llibre de la memòria. Badalona: Ara Llibres, 2010. 137 p. ISBN 9788492552979. Enllaç al catàleg.

I al nostre catàleg encara en podeu trobar uns quants més.

ACTUALITZACIÓ: Si t’interessa aquest tema, consulta l’entrada de blog “El joc a la tercera edat” publicada al febrer de 2022 i el dossier temàtic “Entrenar la memòria“, de maig de 2021.

4 Comments Add yours

 1. Rosa Sala ha dit:

  Per qué quan busco per entrar a “Avtiva la ment” em surt tot en castella?

  Es que som minoria? Estem en el nostre país
  Rosa

 2. dixit ha dit:

  Bon dia Rosa,
  A dalt a l’esquerra pots configurar l’idioma de la pàgina.

Deixa un comentari