Dia d’Internet: com arribar a tothom?

Avui, 17 de maig, es celebra el Dia Mundial de la Societat de la Informació, conegut més popularment com a “Dia d’Internet”.

Aquest dia està concebut per donar a conèixer quines possibilitats ens ofereixen les noves tecnologies i com aquestes opcions milloren o poden millorar la nostra societat.

Té lloc des del 2005 i el primer any es va celebrar a l’octubre, però després de la Cimera Mundial de la Societat de la Informació (Tunis, 2005) es va fixar com a data el 17 de maig.

Un dels objectius del dia d’avui també és acostar i afavorir l’accés a la societat de la Informació de les persones no connectades i amb discapacitats. És per això que aprofitem aquesta entrada de blog per difondre algunes idees i activitats vinculades.

En primer lloc, la setmana passada vam oferir a DIXIT una conferència a càrrec de Mireia Ribera, on va parlar de com crear webs accessibles. La conferència, que ja està disponible en vídeo al nostre portal, es va centrar en dos temes:

  • Barreres que impedeixen l’accés a la informació (culturals, edat, diversitat funcional, etc.).
  • Solucions per a poder oferir al conjunt de la ciutadania l’accés a les pàgines web amb plenes garanties.

Un altre sector important a tenir en compte a Internet són els menors d’edat, que és un col·lectiu especialment vulnerable. Si us interessa aquest tema, podeu llegir la nostra entrada de blog sobre el fenòmen Informer i veure el vídeo de la conferència sobre ciberassatjament que es va realitzar fa unes setmanes a DIXIT.

L’Autoritat Catalana de Protecció de Dades va publicar la Guia de menors a Internet, que forma part de la campanya A Internet, controles?” dirigida a infants i joves per conscienciar-los dels perills que suposa no vigilar amb les dades personals a la xarxa.

A banda d’aquesta guia, hi ha el Manual dels bons usos digitals i les Fitxes tècniques divulgatives, centrades sobretot en xarxes socials.

I dels menors, passem a la gent gran.

És ben sabut que la majoria de persones grans tenen dificultats per connectar-se a Internet. De vegades no és només un tema físic de motricitat o problemes visuals, sinó que és per una qüestió generacional i de manca de coneixements en la matèria. Afortunadament, cada cop hi ha més centres on s’ofereixen cursos per aproximar la gent gran a les noves tecnologies.

A DIXIT tenim diversos llibres vinculats a aquest tema, com per exemple:

Ciber@avis: manual per a joves de més de 50 anys

que volen aprendre a navegar per internet

L’autora és Mercè Molist, que també va oferir una conferència a DIXIT sobre aquest tema fa un any (us deixem aquí l’enllaç), i també teniu l’enllaç al catàleg per comprovar-ne la disponibilitat de préstec. Recordeu que podeu agafar fins a tres llibres en préstec durant dues setmanes renovables.

I per últim, recordar-vos que existeix l’Associació de Lectura Fàcil, que no està vinculada només a Internet però si que està relacionada amb la Societat de la Informació i la seva accessibilitat universal.

Aquesta associació té per objectiu fomentar el que s’anomenen “materials de lectura fàcil”, que són llibres, documents i pàgines web que s’elaboren per ser llegits i entesos per a persones que tenen dificultats lectores. Segons dades oficials, un 30% de població pateix aquestes dificultats, ja sigui per causes transitòries com la immigració, o de caràcter permanent, com la discapacitat. A continuació un quadre de mostra extret del seu web:

Per saber més sobre el tema de Lectura Fàcil, visiteu el seu web. També podeu veure el vídeo de la conferència que vam oferir l’any passat a DIXIT sobre aquest tema.

Deixa un comentari