Tòpics i rumors

En temps de crisi, d’incerteses i de manca de treball, a vegades es pot caure en el mal vici de pensar que “els qui vénen de fora” aconsegueixen les millors prestacions i ajudes. Per inseguretat i desconeixement, afloren idees preconcebudes i creixen els recels.

Per contrastar informacions i evitar generalitzacions sobre la immigració, hi ha diversos programes que es porten a terme des de institucions i organismes oficials. Us en mostrem alguns exemples:

Desmuntant tòpics

Es tracta d’una campanya de la Direcció General per a la Immigració del Departament de Benestar Social i Família. Consta d’unes fitxes classificades per temes on s’hi pot trobar informació com ara normativa o dades oficials. Alguns dels temes que ofereix són els horaris comercials, ajudes socials o beques de menjador.

Desmuntant rumors

Iniciativa de l’Ajuntament de Tàrrega que rep el suport del Departament de Benestar Social i Família i del govern espanyol.

Es tracta d’uns materials que es cedeixen gratuïtament als locals que ho sol·licitin i que pretenen sensibilitzar a la ciutadania mitjançant informació objectiva i contrastada sobre el fenomen migratori. Es pot consultar en aquest enllaç (pdf)

.

.

Vivim junts, microespais radiofònics

Petits espais radiofònics pensats per a donar a conèixer els principals col·lectius d’origen estranger a Catalunya. El projecte és una col·laboració entre la Federació de Ràdios Locals de Catalunya, UNESCOCAT i la Direcció General per a la Immigració. Els podeu escoltar a través del web del Departament.

Xarxa BCN Antirumors

Aquesta xarxa es va constituir l’any 2010 i compta amb la participació de l’Ajuntament de Barcelona i més de 300 entitats, associacions i persones a títol individual. Les línies estratègiques d’actuació es basen en el Pla d’Acció 2012-2014.

Tots som de casa

Per últim, Tots som de casa és una iniciativa d’Òmnium de l’Anoia que té per objectiu ser una guia útil per parlar d’immigració sense generalitzar ni difondre rumors.

Podeu trobar més informació i exemples al web de “Tòpics” del Departament de Benestar Social i Família.


One Comment Add yours

Deixa un comentari