Prezi: com fer presentacions dinàmiques

Avui al blog fem una entrada de caire més pràctic per explicar-vos una eina que us pot anar bé en el vostre entorn de treball personal i laboral: PREZI

Segurament haureu vist alguna presentació feta amb aquest programa:

Cliqueu per veure la presentació sencera

Prezi és una eina de presentació de continguts “en el núvol” que es caracteritza sobretot per la incorporació constant de zooms i moviments de pantalla. Actualment és una alternativa a les presentacions clàssiques tipus “powerpoint”.

Hi ha diverses opcions a l’hora de registrar-s’hi. La més habitual és el compte públic gratuït, que s’utilitza en línia i es pot descarregar un cop enllestida la presentació. Els 100 Mb que s’ofereixen en aquest tipus de compte bàsic són suficients per fer-ne força: en un principi no cal patir massa pel l’espai.

Posem-nos en marxa

El primer que hem de pensar a l’hora d’iniciar un Prezi són els continguts que volem posar-hi. Volem donar a conèixer la nostra entitat? Els recursos disponibles? El funcionament d’un nou servei? Sigui quin sigui el plantejament, és recomanable que abans de començar tinguem fet un esquema per tal de no desviar-nos de l’objectiu. El següent pas ja és escollir una plantilla on posar-hi contingut.

També podem fer-ho sense plantilla, però recomanem que si no heu utilitzat mai el programa deixeu aquesta opció per a més endavant.

Editar, editar i editar

Tot es pot modificar. Quan escollim una plantilla se’ns “imposa” una estructura i una tipografia determinada, però tot això ho podem canviar i adaptar al nostre gust o a l’estil corporatiu de la nostra entitat. A la part superior de la pantalla hi trobem tres opcions:

Marcs i fletxes: podem agregar marcs diversos: circulars, invisibles, rectangulars… Això ens serveix per ubicar continguts, ja que és més senzill fer-ho dins d’un espai determinat. Tenir un marc també és necessari per després facilitar la ruta de presentació. Dins d’aquest apartat també hi trobem les fletxes, línies i l’eina de retolador.

Insertar: Prezi ens permet incloure a la presentació tot allò que necessitem mostrar: imatges, símbols, formes, icones, diagrames, vídeos, powerpoints… I, des de fa ben poc, també hi podem inserir àudio.

Plantilla: aquest apartat ens permet canviar la plantilla. Alerta, perquè els canvis que fem afectaran l’organització dels continguts. Es recomana que si es vol canviar de plantilla es faci com més aviat millor.

També podem modificar el tema: cada plantilla té determinat un tipus de lletra, colors i fons. Tot això podem modificar-ho, de manera que si ens agrada una plantilla però no el color de les lletres, podem canviar-ho sense problemes.

El Prezi deixa guardar els temes que creem. Si muntem una plantilla amb els colors corporatius i tipografia de la nostra entitat, ho podrem conservar per a possibles futurs usos.

Què més podem fer?

Bàsicament, el que cal quan acabem la presentació és revisar el que es coneix com “ruta de presentació” (en anglès path). Aquesta ruta és la que seguiran els continguts quan vulguem veure i mostrar la presentació.

Normalment la ruta es va establint a mesura que afegim el contingut, però caldrà comprovar-la i corregir el que no ens agradi. Podem decidir si volem que un contingut surti abans o després, si necessitem més marge, etc.

A l’esquerra, a la part superior trobareu el botó per visualitzar la presentació “Presentar” i a sota, l’opció “Editar”.

Un cop finalitzada, la podem compartir a les xarxes socials, fer presentacions remotes o fins i tot convidar fins a 10 persones a editar un mateix document.

La presentació la podem descarregar en format flash per a visualitzar-la sense necessitat de tenir obert el programa i també es pot fer en format pdf.

Al mateix Prezi podem trobar diferents recursos informatius sobre el funcionament de l’eina: manuals, llista de preguntes freqüents, vídeotutorials, fòrums, novetats, etc.

També disposa de gran quantitat de “Prezis reutilitzables” que ens poden servir per inspirar-nos: més enllà de les plantilles existents, podem utilitzar un d’aquests prezis i adaptar-lo als nostres continguts sense perill de trencar la normativa de drets d’autor.

Esperem que aquest tastet de l’eina us hagi estat útil. A DIXIT oferim seminaris formatius per conèixer millor l’eina a un nivell més pràctic. Si voleu estar al dia de les activitats que organitzem i apuntar-vos als nostres seminaris o conferències, només heu d’omplir el formulari del Club DIXIT que trobareu al nostre portal.

Leave a Reply