Orgull LGBT

La setmana vinent -el 28 de juny- es celebra a molts països el Dia Internacional de l’Orgull LGBT (lesbianes, gais, bisexuals i transsexuals), conegut també simplement com a “orgull gai” o, en anglès, “gay pride”.

Actualment es tracta d’una activitat molt festiva, durant la qual el col·lectiu surt al carrer per defensar la igualtat i potenciar la tolerància.

Però els orígens no són pas festius: tot va començar l’any 1969 a Nova York, amb el que avui es coneix com els Aldarulls d’Stonewall. En aquella època la policia nord-americana acostumava a fer controls a locals, i arrestava a homosexuals per fer-se petons, agafar-se de les mans o simplement per ser en un bar. Un d’aquells locals era Stonewall, freqüentat per homosexuals, molts d’ells  de raça negra o hispans. A l’homofòbia s’hi sumava la discriminació racista.

Tot i que les batudes eren habituals, aquell cop va ser diferent: van intervenir més policies i s’hi va generar més violència. La primera nit hi va haver força ferits, i així va continuar fins a cinc dies després, quan centenars de persones es van unir per rebutjar les actuacions policials en contra del col·lectiu LGBT.

Tot i que la majoria d’actes es celebren la setmana vinent, a DIXIT ens avancem i aquest dijous us presentem el còmic “1, 2, 3, 4… historietes diverses: guia sobre diversitat afectivo-sexual i identitats de gènere per a adolescents”. L’acte serà el 20 de juny i hi esteu tots convidats, només cal que confirmeu la vostra assistència aquí.

Escrit per Nac Scraths i il·lustrat per Susanna Martín

.

L’obra s’ha elaborat des del Grup d’Amics Gais (GAG) i està pensada principalment per a fer-ne un ús pedagògic i conscienciar els adolescents sobre els perills que comporta l’homofòbia i la transfòbia. Comptarem amb la presència dels autors, així com d’altres persones que han participat directament o indirectament en la publicació de l’obra.

La major part d’activitats a Catalunya es concentraran al voltant de la festa Pride Barcelona.

Feu clic a la imatge per accedir al web

Els actes seran entre el 20 i el 30 de juny, tot i que els principals es concentraran els dies 28, 29 i 30. Enguany hi participen més de 30 associacions i entitats, amb l’objectiu de convertir la ciutat en una gran festa gratuïta, popular i sense ànim de lucre.

La campanya s’acompanya d’un vídeo, que amb el lema de “Besa amb Orgull”, convida a fer petons sigui quina sigui l’edat, sexe o orientació. Podeu veure’l clicant l’imatge:

Dirigit per Geo Portas y Carlos Pons i realitzat per Eric Monteagudo i Orió Peñalver

 

Entre les activitats organitzades, destaca la mítica desfilada que aquest any recorrerà el Paral·lel des de Plaça de les Tres Xemeneies fins a la Plaça Espanya, on començarà la festa a l’Avinguda Reina Maria Cristina.

També s’han programat actes de caire més cultural, com obres de teatre, presentacions de llibres, exposicions i xerrades. Podeu veure el programa cultural aquí.

Deixa un comentari