L’arribada de l’estiu i la calor és un fet que agrada a moltes persones, però atenció! Si no es prenen mesures de protecció, podríeu tenir més d’un disgust.
S’ha de prendre el sol amb precaució. El Departament de Salut indica que s’ha de començar a prendre de manera gradual i evitar les hores més fortes (des de les 12 del migdia a les 4 de la tarda). I, per descomptat, sempre utilitzar una crema protectora d’alta protecció. Aquesta crema o esprai s’ha de posar mitja hora abans de l’exposició i anar renovant cada parell d’hores, segons si ens hem banyat o bé hem suat amb excés.
Sobretot s’han d’extremar les mesures en els col·lectius vulnerables com ara els infants i la gent gran.
Els més petits de la casa tenen la pell molt fina i molt sensible a les radiacions solars i el perill de cremar-se, per tant, és més alt. Per precaució s’ha d’evitar que el sol escalfi directament el cap (sobretot per nadons) i evitar les hores més fortes comentades al paràgraf anterior. Millor si van protegits amb roba i una gorra. I, sobretot, veure molta aigua!
Amb la gent gran encara s’han de prendre més precaucions: la calor excessiva pot augmentar la mortalitat entre la gent gran i els malalts crònics. Cal evitar la calor, beure molta aigua i mirar de mantenir la llar de la manera més fresca possible: tancar persianes quan el sol és potent, obrir-les a la nit per mirar de refrescar-la, disposar d’algun ventilador, etc. Podeu trobar més informació aquí.
Algunes platges estan adaptades per persones amb dificultat de mobilitat, com per exemple cadires amfíbies o cabines sanitàries adaptades; així com també plataformes d’accés a la sorra per arribar directament a la zona de bany.
Cadira amfíbia (font: Diari de Girona)
Us pot ser útil consultar la Guia de platges accessibles, elaborada per DISCAPNET i publicada el 2012.
I, per acabar, dues iniciatives pensades per als més petits:
Vigila amb el sol, solet! és un recull de material educatiu sobre protecció solar elaborat per la Diputació de Barcelona. Consta de tres parts: un cartell, dirigit a nens i nenes de 6 a 8 anys; un cub, dirigit a nens i nenes de cicle inicial de primària; i un díptic per a pares i mares. Al web hi trobareu més informació.
La segona és “SProtector”, una aplicació (app) desenvolupada per l’Associació Espanyola contra el Càncer que barreja acció i consells per ensenyar als més petits a protegir-se del sol. També està disponible en català.