Voleu ser voluntaris?

Us heu plantejat mai ser voluntaris? Sabeu de quines opcions disposeu?

Quan som voluntaris donem part del nostre temps. Ho fem per voluntat pròpia i amb l’objectiu d’ajudar a millorar la societat que ens envolta, el que implica uns deures però també uns drets, com ara estar coberts per una assegurança contra risc d’accident.

Es calcula que a Catalunya hi ha gairebé 700.000 persones voluntàries, el que suposa aproximadament un 14% de població de més de setze anys.

(imatge extreta de Xarxanet.org)

Parlant a grans trets, podríem dir que hi ha cinc grans àmbits de voluntariat, tal com recull el web Jove.cat, hi ha cinc grans àmbits de voluntariat:

  • Voluntariat social: Destinat a afavorir la integració i la millora de la qualitat de vida de persones i col·lectius amb dificultats: gent amb discapacitat, sense sostre, amb malalties, immigrants, gent gran, jovent amb risc social, persones internes a la presó, amb drogodependència, etc.
  • Voluntariat ambiental: Té per objectiu protegir i defensar la natura i el medi i sensibilitzar sobre els problemes que els afecten. Pots participar en entitats ecologistes, grups d’educació ambiental, voluntaris forestals, protectores d’animals, etc.
  • Voluntariat de cooperació internacional: Col·laboració amb organitzacions que porten a terme accions a favor d’alguns altres països, especialment del Sud: projectes de cooperació, camps de treball, crides d’emergència, educació per al desenvolupament, agermanaments, etc. Les intervencions es poden fer tant a Catalunya com a l’estranger.
  • Voluntariat comunitari: Inclou un conjunt molt divers d’accions i organitzacions que promouen la participació i la vida associativa: associacions veïnals, centres d’educació en el lleure, ateneus, associacions esportives, etc.
  • Voluntariat cultural: Hi ha un gran nombre d’entitats que treballen en tasques com la dinamització de la cultura popular i tradicional, la producció artística i la defensa i la recuperació del patrimoni cultural. Arxius històrics, associacions de teatre, dansa, música i cinema, orfeons i agrupacions sardanistes en són alguns exemples.

Al web també es menciona el nou model virtual de voluntariat, en el qual es pot col·laborar a través d’Internet fent traducció de webs i documents, gestió de xarxes socials, redacció de textos, etc.

Hi ha diversos portals on podeu trobar informació, per exemple els dos següents:

  • El voluntariat a Catalunya (www.voluntariat.org), pàgina promoguda des de la Generalitat de Catalunya i on podeu trobar informació com ara un cens d’entitats, premis, crides de voluntariat (tant per a entitats que necessitin voluntaris com per persones que vulguin exercir el voluntariat), serveis de suport, etc.
  • La Xarxa de Voluntariat Social de Catalunya (www.voluntaris.cat) de la Federació Catalana de Voluntariat Social. El contingut és molt similar a l’anterior però enfocat al voluntariat social.

Deixa un comentari