Trastorns per dèficit d’atenció i hiperactivitat

Fa temps varem dedicar un dossier temàtic als trastorns per dèficit d’atenció i hiperactivitat. El dossier, tot i ser de principis del 2012, segueix sent una de les 10 pàgines més visitades del nostre portal i, per això, avui dediquem una entrada de bloc per parlar-ne.

Aquest trastorn d’origen neurobiològic, conegut com TDAH, és una síndrome conductual que afecta entre un 5% i un 10% de la població infantil i juvenil, sent tres vegades més freqüent en el gènere masculí. Algunes de les seves manifestacions són la dificultat per mantenir l’atenció, la inquietud motora, la impulsivitat i la inestabilitat emocional.

Hi ha diverses entitats on podeu cercar més informació sobre aquest tema, com ara TDAH Catalunya, associació d’afectats pel Trastorn per Dèficit d’Atenció amb o sense Hiperactivitat i trastorns associats. Es tracta d’una entitat de caràcter privat i sense ànim de lucre.

Recentment, el Departament d’Ensenyament ha publicat el manual  “El TDAH: detecció i actuació en l’àmbit educatiu”, una guia que inclou protocols de detecció i intervenció a l’aula, adreçat tant a les famílies com als professionals de l’educació, com ara professors o orientadors.

El proper curs 2013/2014 està previst que es posi en marxa un protocol de detecció i actuació contra el TDAH, a causa de l’elevat nombre d’alumnes que ho pateixen. L’idea és que es pugui detectar el més aviat possible per tal d’evitar problemes posteriors.

També us recomanem dos articles que estan disponibles en línia:

Alegret, Joana. “Què ens passa quan sentim a parlar del trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat?”. A: Guix d’infantil, 2011, núm. 61, p. 6. Versió en línia (PDF)

Ochoa Mangado, Enriqueta. “Trastorno por Déficit de Atención e Hiperactividad (TDAH) en adolescentes consumidores de sustancias”. A: Proyecto Hombre: revista de la Asociación Proyecto Hombre, 2011, núm. 75, p. 1-4. Versió en línia (PDF)

Deixa un comentari