Discapacitat i sexualitat

La biblioteca de SIDA STUDI -entitat que treballa des de 1987 per prevenir el VIH/sida mitjançant la documentació i la formació- va elaborar el passat mes de juny una selecció de recursos que tracten sobre salut sexual i els riscos relacionats (VIH, ITS i embarassos no planificats) entre persones amb discapacitat intel·lectual lleu.

Aquesta selecció ha comptat amb la col·laboració de l’Obra Social “la Caixa”, i el material s’ha pogut posar de forma gratuïta a través de la xarxa. Si algun document no està en línia, es pot trobar al centre i els podeu agafar en préstec (carrer Emília Coranty, 5-9. Can Ricart de Barcelona).

El recull va dirigit a professionals que treballen en centres ocupacionals o altres serveis i entitats, i cerquen materials assequibles per treballar la sexualitat amb persones amb discapacitat intel·lectual lleu. Aquests són els tipus de documents que s’hi poden trobar: articles, DVD, fulletons, llibres, vídeos i enllaços web.

Sobre el tema de la discapacitat i la sexualitat se n’ha escrit i se n’ha dit molt. El Comitè Assessor de l’Associació Mundial de Sexologia defensa que els drets sexuals són iguals per a tothom, això significa:

• Dret a la propietat del seu propi cos
• Dret a una privacitat i intimitat
• Dret a rebre informació i ajuda en el camp de la sexualitat
• Dret a relacionar-se amb iguals i a les manifestacions pròpies de la seva edat
• Dret a explorar el seu propi cos i descobrir les potencialitats del plaer sexual

L’Associació Esclat, associació pro persones amb paràlisi cerebral, publica trimestralment una revista i l’últim número s’ha dedicat precisament a aquest tema.

Es tracta d’un monogràfic amb articles que ofereixen punts de vista diferents, com per exemple d’educadors o pares. També hi ha una entrevista a Lydia Artigas, dedicada a la prostitució amb un servei especial per a persones amb discapacitat.

Al monogràfic també hi ha lloc per a les recomanacions cinematogràfiques, com ara “Las sesiones”:

Aquesta pel·lícula tracta d’un poeta i periodista paraplègic amb un pulmó d’acer que decideix perdre la virginitat als 38 anys. Amb ajuda del seu terapeuta i l’orientació d’un sacerdot, el protagonista es posa en contacte amb una assistent sexual.

Aquest últim número de la revista Esclat encara no està disponible en línia, però podeu consultar-lo a DIXIT o demanar-nos els articles per correu electrònic.

Leave a Reply