Videojocs per aprendre?

Els jocs i les maneres de jugar han canviat en les darreres dècades, ja que les noves tecnologies s’han instaurat amb molta força i els han fet evolucionar.

Això suposa tot un repte per a pares i educadors: necessiten implicar-se per no quedar-se aïllats d’aquest nou món de videojocs i noves tecnologies i alhora han de buscar fórmules que puguin integrar els jocs en l’educació al llarg de la infància i l’adolescència.

Per exemple, segon un article publicat al portal Social.cat, la catedràtica d’Educació i comunicació de la Universitat d’Alcalà Pilar Lacassa fa més de deu anys que treballa en un projecte que planteja els videojocs com a recurs educatiu. Normalment quan parlem de videojocs vinculats a l’educació pensem en títols realitzats amb aquesta única finalitat. La novetat del projecte –que s’anomena “Aprende y juega con EA”- és que es centra en la introducció a les aules de jocs comercials produïts per l’empresa Electronic Arts (EA) com el Grand Theft Auto, Harry Potter o Els Sims en totes les seves variants.

Una altra novetat que sembla que cada cop pren més força és la realitat augmentada. S’anomena així al tipus de realitat que integra elements ficticis/virtuals en un entorn real i que es pot visualitzar des d’una pantalla com la d’un mòbil.

Hi ha empreses que opten per aprofitar aquest recurs per a les seves campanyes de màrqueting, però poc a poc també s’està implementant a les biblioteques i els centres educatius. Aquí podeu llegir un article interessant sobre realitat augmentada a les escoles.

Tot plegat entra dins d’un concepte més genèric que es coneix amb el nom de “gamificació”:  és l’aplicació d’elements de joc en altres àmbits com ara el màrqueting o l’educació. El procés de gamificació en l’entorn educatiu permet que els infants aprenguin dins d’un context amè i dinàmic, ben diferent al fet d’estar assegut a l’aula i escoltant en silenci. Aquí podeu trobar un recull d’articles i notes de premsa sobre la gamificació educativa.

Per últim, i tornant a la part menys virtual, cal afegir la importància del joc com a element socialitzador i comunicador. En aquest sentit, a DIXIT varem oferir la conferència “Jugar és comunicar-se”, a càrrec d’Oriol Ripoll, expert en joc terapèutic. Podeu veure la conferència sencera aquí i consultar els materials que va utilitzar aquí.

Deixa un comentari