Dia Mundial de l’Alzheimer i recursos relacionats

Aquest dissabte, 21 de setembre, es va celebrar el Dia Mundial de l’Alzheimer. L’objectiu  d’aquesta commemoració és donar a conèixer la malaltia i difondre’n informació, buscant el suport i la solidaritat de la població en general, d’institucions i d’organismes oficials.

Al blog us volem recomanar una sèrie de recursos i de documents sobre aquest tema que poden ser del vostre interès:

Entitats

Alzheimer Catalunya

La finalitat d’aquesta fundació és informar, assessorar i acompanyar tant a les persones afectades com a les persones del seu voltant, ja siguin familiars o professionals.

Associació de Familiars d’Alzheimer de Barcelona

Creada l’any 1986 i primera a Espanya amb les seves característiques. Té com a missió orientar, ajudar i assessorar en qüestions derivades de la malaltia així com informar i sensibilitzar la societat. Disposen d’un servei de voluntariat per ajudar i recolzar els familiars dels malalts.

Fundació Pasqual Maragall

Nascuda l’any 2008 per donar suport a la recerca científica, tant de l’Alzheimer com de la resta de malalties neurodegeneratives relacionades. La Fundació ofereix aquest dissabte 28 de setembre un concert al Palau Sant Jordi amb un cartell molt complet. Els beneficis aniran destinats a la recerca de la malaltia.

Fundació Uszheimer

L’objectiu d’aquesta fundació és ajudar a les persones afectades per una malaltia neurodegenerativa i a les seves famílies. Donat l’impacte psicobiosocial que provoquen aquestes malalties dins la societat, compten amb tres línies d’intervenció: recerca, docència i obra social.

Recursos documentals


Medline Plus – Malaltia d’Alzheimer: És un servei de la Biblioteca Nacional de Medicina dels Estats Units on hi podem trobar gratuïtament informació de tota mena de malalties amb un llenguatge entenedor i amb la seguretat que es tracta d’una informació fiable i actualitzada.

Activem la ment: material d’intervenció cognitiva per a malalts d’Alzheimer: materials creats per la Fundació “la Caixa” i on podem trobar informació referent a les causes de la malaltia, fases de desenvolupament, consells, etc. El material físic està exhaurit però es pot consultar en línia.

També hi ha moltes pel·lícules que tracten aquest tema. Sense ser una llista exhaustiva, us proposem alguns títols i us convidem a que ens en recomaneu algun més mitjançant els comentaris al blog o al nostre Facebook.


  • Iris (2001) de Richard Eyre.

Pel·lícula sobre la vida de l’escriptora i filòsofa Iris Murdoch. Repassa la seva vida des que és jove fins que mor a causa de l’Alzheimer l’any 1999.

Centrada en un home insatisfet amb la seva vida, veurem com poc a poc les coses comencen a millorar i, a més, la seva mare malalta d’Alzheimer podrà complir el seu gran somni de casar-se per l’església.

Basada en el bestseller de Nicholas Sparks, s’explica la relació d’amor intens entre dos joves i com els afecta el pas dels anys.

El documental acompanya durant dos anys a l’expresident de la Generalitat de Catalunya, Pasqual Maragall, des que l’any 2007 va anunciar públicament que patia Alzheimer.

Adaptació de la novel·la gràfica de Paco Roca guanyadora, entre d’altres, del Premi Nacional del Còmic l’any 2008. Els protagonistes es coneixen a una residència per a gent gran, on viuen compartint espai, alegries i preocupacions.

.

Finalment, i vinculat a l’Alzheimer, us recordem que el proper 2 d’octubre a DIXIT organitzarem la conferència “Reconeixement de les emocions en el procés de cuidar i gestió dels trastorns de conducta“, que anirà a càrrec de Gerard Batalla i Anna Dergham, psicòlegs de la Fundació Uszheimer.

One Comment Add yours

Deixa un comentari