Dia Internacional per a l’Eradicació de la Pobresa

Aquest dijous 17 d’octubre és el Dia Internacional per a l’Eradicació de la Pobresa. Es va celebrar per primera vegada l’any 1987 a París, tot i que no va ser fins l’any 1992 que es va reconèixer des de les Nacions Unides.

Arreu de Catalunya s’estan organitzant diverses iniciatives amb motiu d’aquesta commemoració.

La primera iniciativa que destaquem és l’exposició “Més a prop: coneixement + compromís + cooperació”  que té lloc a la sala 4 del Palau Robert de Barcelona:

Es pot visitar fins al 7 de gener de l’any que ve i l’objectiu és reflexionar sobre les causes i els efectes de la pobresa a partir de quatre drets humans bàsics: l’accés a l’aigua, a l’alimentació, a la salut i a l’educació.

Està organitzada per l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, les universitats de Girona i Politècnica de Catalunya i més de trenta ONG de Desenvolupament, Pau i Drets Humans.

Al web de l’exposició podreu trobar-hi recursos, enllaços i material didàctic.

A més, s’ha programat una mostra de cinema documental amb curtmetratges produïts per ONG’s catalanes que es divideix en dos apartats:

  • Projecció de sis documentals. El format és de cinefòrum dinamitzat per les pròpies ONG’s participants.
  • Projecció permanent d’un muntatge elaborat amb els diversos curtmetratges.

Tant l’un com l’altre es fan a la sala d’actes de les Cotxeres del Palau Robert. Aquests són els horaris de les projeccions:

Dijous 17 d’octubre (18 h)

“El llindar del desert” (de Vision Films)

“Gènere (l’excusa)” (de la Comissió de l’Agenda Llatinoamericana)

Dijous 24 d’octubre (18 h)

“Jerusalem, les veus de l’ocupació” (de l’Associació Catalana per la Pau)

“Vinyetes palestines” (d’Acció Contra la Fam)

Dimecres 30 d’octubre (18 h)

“Interferències” (de Quepo i la Xarxa de l’Observatori i del Deute en la Globalització)

Dijous 7 de novembre (18 h)

“Flow, for love of water (Per amor a l’aigua)” (d’Enginyeries Sense Fronteres)

Dijous 14 de novembre (18 h)

“Aquel no era yo” (de la Fundación El Compromiso, Amnistía Internacional, Save the Children, Entreculturas i Alboa)

Dimecres 27 de novembre (18 h)

“El medicament, un dret segrestat” (de Farmamundi)

L’altra activitat que destaquem és la campanya de la Fundació Quepo que, amb la col·laboració de la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, han muntat l’exposició virtual “Això és EpD (Això és Educació per al Desenvolupament) que té l’objectiu d’apropar les arrels de la pobresa a la ciutadania. També podeu trobar un recull de recursos sobre el tema als prestatges virtuals de les biblioteques de la Diputació.

Per més informació sobre activitats amb motiu d’aquest dia, podeu consultar el web “Donem el millor de nosaltres” de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya. Aquesta plataforma està formada per 32 federacions que representen 4.000 entitats socials catalanes no lucratives com ara associacions, cooperatives i fundacions, entre d’altres.

Deixa un comentari