Biblioteques i accessibilitat

Avui es celebra el Dia de la Biblioteca en record de la destrucció de la Biblioteca Nacional de Sarajevo, bombardejada i incendiada l’any 1992 durant el conflicte balcànic.

Aquesta efemèride reivindica el paper de servei públic de les biblioteques que són una eina primordial en el desenvolupament sociocultural de la ciutadania.

Actualment les biblioteques públiques són un servei molt ben apreciat. Només a tall d’exemple, recentment s’ha donat a conèixer la darrera Enquesta de Serveis Municipals de Barcelona que assenyala per vuitena vegada consecutiva aquest servei com el més ben valorat pels seus ciutadans.

Aprofitem aquestes dades per parlar dels serveis que ofereixen les biblioteques públiques de Barcelona per facilitar l’accés a persones amb discapacitat visual, discapacitat auditiva o mobilitat reduïda.

  • Discapacitat visual: En els diferents centres es pot trobar ordinadors accessibles per a persones amb problemes de visió amb programari instal·lat per facilitar la navegació, lupes, lector de pantalla per a persones invidents o visió reduïda, disponibilitat d’audiollibres (en cd i en línia), llibres en lletra gran, llibres de lectura fàcil i pel·lícules amb audiodescripció.

Un exemple és el Programa Jaws

  • Discapacitat auditiva: També es disposa de servei de traducció al llenguatge de signes de qualsevol activitat de la programació cultural o formativa i anell magnètic que permet que el so arribi a les pròtesis auditives.
  • Mobilitat reduïda: Les Biblioteques de Barcelona disposen del servei “La biblioteca a casa”, que consisteix en préstec i lectura a domicili per a persones grans o amb mobilitat reduïda.

També cal destacar que hi ha cinc biblioteques que estan participant en un projecte d’accessibilitat TIC per a persones amb diversitat funcional. Aquesta iniciativa, que vol promoure la igualtat d’accés i oportunitats en l’ús de les TIC, és un projecte en el que participen les Biblioteques de Barcelona i la Fundació Desenvolupament Comunitari i compta amb el suport de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat i el patrocini de la Fundación Vodafone. Aquestes biblioteques posen a disposició de les persones usuàries que ho necessitin alternatives a l’ús del teclat o del ratolí i complements per a l’accessibilitat visual.

A banda de Barcelona, altres ciutats també promouen iniciatives per millorar l’accessibilitat. Fa unes setmanes va ser notícia que la Biblioteca Pública de Girona engegava una col·laboració amb l’Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta per tal d’oferir un servei de préstec per als pacients (notícia del Diari de Girona).

Aquesta iniciativa s’ha assolit gràcies a l’Associació Biblioarreu: una persona voluntària es desplaça dos cops per setmana a l’hospital i facilita que els pacients puguin accedir a llibres, revistes, pel·lícules i música que varien setmanalment.

Tot i que és la primera vegada que s’implanta a Girona, fa temps que es porten a terme serveis similars a d’altres hospitals com, per exemple, a l’Hospital-Mútua de Terrassa.

En un dia com avui també volem recordar-vos que les Biblioteques Especialitzades de la Generalitat (BEG) disposem d’un catàleg col·lectiu on a part de consultar quins llibres sobre temes d’accessibilitat tenim als centres DIXIT, podreu conèixer el fons de més de 60 biblioteques especialitzades de Catalunya.

Deixa un comentari