Quan no menges RES deixes de SER tu

Segons dades de l’Associació Contra l’Anorèxia i la Bulímia (ACAB), 26.000 noies a Catalunya -el 6% de la població jove femenina- pateixen trastorns alimentaris. L’ACAB i el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC), amb la col·laboració del Departament de Benestar Social i Família, han iniciat una campanya viral amb el lema “Una ampolla d’aigua és tot el teu dinar? Quan no menges RES deixes de SER tu” amb l’objectiu d’alertar i fer prendre consciència dels perills dels trastorns alimentaris a totes aquelles noies que beuen aigua en substitució d’un àpat.

Imatge extreta del vídeo de la campanya. Podeu veure’l aquí


Actualment l’anorèxia i la bulímia són la tercera malaltia crònica entre la població femenina adolescent i juvenil. En els nois la incidència no és tan alta i afecta uns 2.000 casos. L’ACAB alerta que el risc de patir trastorns de conducta alimentària (TCA) s’ha elevat al 11,5% i que el risc de mortalitat és del 6%. Una altra dada important és que el 60% de les consultes que rep aquesta associació són de persones de més de 24 anys, el que significa que no només és un problema de les adolescents.
Una de les actuacions principals de la campanya, és el repartiment d’ampolletes d’aigua buides a totes les universitats catalanes que formen part de la Xarxa Catalana d’Universitats Saludables i a desenes d’entitats juvenils de diferents àmbits. L’objectiu és crear sorpresa i curiositat entre els joves quan agafin l’ampolla i, en adonar-se que és buida, es fixin en el motiu de la campanya i en les dades d’afectació de la malaltia. A cada ampolleta hi ha el web i el telèfon de l’ACAB.

El hashtag o etiqueta de la campanya a Twitter és #ResSer

Per si voleu aprofundir en aquest tema, us proposem una sèrie de recursos que poden ser del vostre interès:

El butlletí E-Joventut és un butlletí electrònic que ofereix recursos per a professionals que treballen en l’àmbit juvenil com ara cursos, subvencions i normativa. En el número de setembre podeu trobar-hi molts recursos sobre els TCA, com per exemple, un dossier temàtic sobre Trastorns de conducta alimentària o publicacions com la Guia per educadors i educadores en la prevenció dels trastorns del comportament alimentari”.

També podeu consultar el vídeo de la conferència titulat “Els trastorns de la conducta alimentària a l’actualitat. Nous reptes, noves necessitats”, a càrrec de Gustavo Faus, director assistencial de l’Institut de Trastorns Alimentaris (ITA), que va tenir lloc a DIXIT el 23 de maig de 2013.

Cliqueu a la imatge per veure el vídeo

Hi trobareu disponible el material de presentació que va utilitzar per a la conferència.

Finalment, a l’espai sobre salut del web JOVE.CAT, hi ha molta informació dels principals TCA que existeixen –com l’anorèxia, la bulímia, l’ortorèxia, la vigorèxia i l’obsesitat- així com un recull de recursos d’interès per saber més sobre aquest tema.

One Comment Add yours

Deixa un comentari