Les malalties neurodegeneratives són les protagonistes de la Marató de TV3

La setmana vinent tindrà lloc la popular Marató de TV3. Aquest projecte solidari, impulsat per Televisió de Catalunya i la Fundació La Marató de TV3 té com a objectiu obtenir recursos econòmics per a la investigació científica de malalties.

Tot va començar l’any 1992, quan TV3 va ser la primera televisió pública a Espanya en oferir un programa en aquest format. Després de més de 20 anys, La Marató està plenament consolidada: segueixen l’acte més de 3 milions de persones i és el programa que més fons recapta a l’estat espanyol, situant-lo així al mateix nivell que les maratons internacionals de més prestigi.

L’edició de 2013 es celebra el 15 de desembre i està dedicada a les malalties neurodegeneratives.

El lema d’enguany és

“La solidaritat no degenera”

Una persona neix amb 100.000 milions de neurones i, a mesura que es va fent gran, moltes van desapareixent. Aquesta pèrdua és un fet totalment normal, fruit de l’envelliment de la persona.

De vegades les neurones emmalalteixen o es moren més ràpid del normal. Això es coneix com  malaltia neurodegenerativa i no té perquè anar lligat forçosament a la gent gran perquè pot afectar a les persones des de ben petites.

Només un màxim d’un 10% d’aquestes malalties són hereditàries i encara no es coneix quina és la causa, ni com es pot frenar. Tampoc es poden contagiar ni operar.

Tal com explica el web de La Marató, depenent de quines siguin les neurones afectades, es produirà una malaltia o una altra. Per exemple: si les neurones afectades són a l’escorça cerebral, apareixerà l’Alzheimer; i si moren les neurones motores de la medul·la espinal, aleshores serà un cas d’esclerosi lateral amiotròfica.

Aquestes malalties no tenen cura i algunes són mortals. L’únic que es pot fer és seguir tractaments per alentir l’aparició dels símptomes i per disminuir les limitacions que comporta patir-les.

Per això el més important és el diagnòstic precoç: quan abans es detecta, més tractament preventiu es pot fer.

En els darrers anys han millorat molt els coneixements sobre aquestes malalties, però encara hi ha molt per fer: cal conèixer bé l’origen i cal investigar els medicaments o els efectes secundaris.

És per això que La Marató demana, un cop més, la solidaritat de tothom per poder assolir aquests objectius.

Aquest és un dels espots d’aquest any. Podeu veure els altres aquí.

Per col·laborar, podeu fer-ho de diverses maneres:

  • Participant a qualsevol dels actes que es fan arreu del territori. S’hi poden trobar actes molt diversos com ara caminades, balls i danses, tallers creatius, jornades esportives, exposicions, etc. Podeu veure el mapa d’activitats al web.

  • Fent un donatiu: podeu fer-ho a través d’Internet, per transferència bancària, mitjançant aplicacions per a mòbil, pel ServiCaixa o trucant al telèfon 905 11 50 50 el mateix dia 15 de desembre.

.

Diumenge es va posar a la venta el disc i el llibre de La Marató. Com a curiositat, cal destacar que el mateix dia es van exhaurir les 215.000 còpies del disc d’enguany, i que les versions de 2011 i 2012 fins i tot varen batre el rècord mundial del disc més venut en un sol dia.

Deixa un comentari