Open data: què són les dades obertes?

Segurament algun cop heu sentit a parlar de les dades obertes (open data en anglès). Són agrupacions de dades que es posen a disposició del públic general per tal de ser utilitzades sense restriccions tècniques o legals. Aquestes dades es distribueixen amb un programari obert i sota una llicència apta per a ser revisades, remesclades i redistribuïdes per a tercers.

Accedir-hi i poder-les utilitzar és molt útil per a tot tipus de professions, incloent-hi les vinculades als serveis socials.

Dades obertes gencat és el portal de la Generalitat de Catalunya on es publiquen les dades de caràcter públic amb l’objectiu de fomentar l’ús i la reutilització de la informació procedent de l’administració. El portal està gestionat per la Direcció General d’Atenció Ciutadana i Difusió i les dades estan organitzades per àmbits temàtics i disponibles en diferents formats.

Alguns exemples:

  • Equipaments de Catalunya: més de 35.000 equipaments d’interès ciutadà -com ara escoles, biblioteques o hospitals- així com els vinculats als serveis socials bàsics i especialitzats.
  • Dades obertes de salut: dades obertes en l’àmbit de salut dividit en grans grups temàtics com ara la població assegurada o el consum i la despesa farmacèutica.

dades obertes a la ciutadania en l’àmbit de salut dividit en grans grups temàtics.

Sovint, a l’hora de realitzar projectes, us trobeu que necessiteu dades: ja sigui per a la comparativa de casos, la contextualització o la justificació de pressupostos. Per això, saber que hi ha dades obertes i que estan preparades per a ser utilitzades és de gran utilitat.

Si teniu dubtes, idees o suggeriments de tipus de dades perquè el govern ofereixi en obert, podeu plantejar-los mitjançant un formulari de contacte.

A continuació us proposem dos portals més d’interès amb dades obertes:

Finalment, i per si voleu saber més sobre les dades obertes:

3 Comments Add yours

Deixa un comentari