Primera Marató de Donants de Sang 2.0 de Catalunya

Divendres passat va començar la Primera Marató de Donants de Sang 2.0 de Catalunya, que finalitzarà aquest divendres dia 24.

L’objectiu d’aquesta iniciativa, organitzada pel Banc de Sang i Teixits i el Departament de Salut, és recaptar sang i també que tothom prengui consciència col·lectiva de la importància de donar-ne. Per aquest motiu l’han anomenat 2.0, perquè tothom ho comparteixi a les xarxes socials, tant si són donants de sang com si no ho són.

Podeu donar sang si sou persones sanes, teniu entre 18 i 65 anys i peseu més de 50 quilos i encara que:

  • hagueu patit una hepatitis abans dels 12 anys
  • estigueu en dejú
  • tingueu el colesterol elevat
  • estigueu prenent medicaments dels més freqüents

Per a les dones, la recomanació és donar-ne un màxim de tres vegades l’any i pels homes un màxim de quatre. Entre donació i donació han de passar com a mínim dos mesos. Per a més informació consulteu el qüestionari previ.

La importància de donar sang

La sang no es pot fabricar: només es pot aconseguir amb les donacions altruistes de les persones. Cada vegada que doneu sang esteu ajudant a entre una i tres persones, ja que de cada extracció n’obtenen tres elements:

  • Hematies [globus vermells]: es conserven 42 dies
  • Plasma: es conserva 1 any
  • Plaquetes: es conserven 5 dies

Per anar bé, cada dia es necessitarien 1.000 donacions.

A la pàgina web Donar Sang hi ha una imatge amb l’estat real de les reserves. El global que presenta es tracta sempre d’una mitjana perquè, per exemple, del grup AB+ pot haver sang per a 12 dies mentre que d’AB- només n’hi hagi per a dos.

Si voleu saber més sobre la sang i les seves compatibilitats -com per exemple que la sang menys comuna és l’AB, però en canvi és la que pot rebre donacions de tothom- podeu fer-ho aquí.

Deixa un comentari