Presentar informació utilitzant infografies

Us heu fixat que cada cop es publica més informació i, en canvi, cada vegada som menys capaços d’assimilar-la tota? Existeixen eines per regular aquesta “infoxicació”, com ara els marcadors socials, els lectors de RSS, o les infografies, que és el tema que tractem avui.

Per començar: què és una infografia?

.

Infografia realitzada per l’Observatori del Tercer Sector

És una manera visual de representar un conjunt d’informació. L’objectiu es que només amb un cop d’ull ens fem a la idea del contingut i dades que s’hi presenten sense haver de llegir massa text. A continuació us mostrem alguns exemples:

.

La finalitat és que el pes recaigui en el component gràfic, però el més important és que el contingut sigui interessant: una infografia visualment molt atractiva no serveix de res si després no s’hi mostren dades rellevants.

Les infografies són una eina a tenir en compte de cara a difondre informació de la vostra entitat o associació com, per exemple, quins són els vostres objectius, la tipologia de persones usuàries que ateneu, etc. També resulta molt útil per a representar informació resumida, com ara, quins són els continguts més visitats de la vostra pàgina web o quins han estat els vostres tuits més compartits a Twitter. Hi ha entitats que han aprofitat el canvi d’any per posar de relleu què van fer l’any anterior o què preveuen fer aquest any.

Segon pas: com crear una infografia?

.

L’essencial és, com ja s’ha comentat anteriorment, pensar primer els continguts que es volen transmetre.

Quan tenim l’objectiu definit, caldrà cercar tota la informació necessària. Penseu que “el que és bo, si és breu: dues vegades bo”.

També haurem de tenir en compte aspectes de disseny: Quins elements volem que contingui? Volem fer una infografia corporativa? Hi posarem imatges? Aquestes imatges són lliures de drets?

La majoria d’eines de caire ofimàtic són vàlides per a la creació d’infografies, ja que realment amb un processador de textos o de diapositives (tipus “Poweropint”) n’hi ha prou.

Es recomana que, si no esteu habituats en la pràctica de la creació infogràfica, utilitzeu plantilles gratuïtes. Alguns dels programes pensats per facilitar-vos la feina i que us poden servir són:

La majoria són gratuïts i ofereixen algunes plantilles bàsiques que després podeu modificar segons les nostres necessitats. Si veieu que amb aquestes plantilles no en teniu prou, sempre us queda l’opció d’inspirar-vos cercant infografies a Internet i després crear-la de zero i a vostre estil a partir de programes d’edició fotogràfica com ara Photoshop o alguna altra alternativa gratuïta com Pixlr o GIMP, entre d’altres.

2 Comments Add yours

  1. Merce Muntada ha dit:

    m’encanta aquest post
    i el Dixit quan s’anima a fer una infografia?

  2. dixit ha dit:

    Gràcies!
    Hi estem treballant!

Deixa un comentari