Els horts urbans com a eina de participació per a la gent gran

L’any 1997 va néixer a Barcelona el projecte dels horts urbans que es va estendre per molt altres municipis i que actualment està plenament consolidat arreu.

A Barcelona, aquesta iniciativa, impulsada des de l’Àrea de Medi Ambient, és un programa de participació dirigit a persones més grans de 65 anys amb l’objectiu de promoure el conreu d’hortalisses seguint els principis de l’agricultura biològica.

A Barcelona aquestes parcel·les, localitzades en diversos districtes, tenen entre 25 i 40 m2 i s’hi poden conrear hortalisses, verdures, plantes aromàtiques i flors de temporada.

El programa horts urbans (podeu veure els requisits aquí), també dóna cabuda a entitats amb persones en risc d’exclusió social.

A més de fomentar el valor ambiental de la ciutat en incrementar els espais verds, aquests horts estimulen els valors socials entre les persones que hi participen.

Una altra activitat interessant vinculada als horts urbans són les accions educatives que s’hi desenvolupen per tal que les escoles coneguin els principis de l’agricultura biològica i es fomentin les relacions intergeneracionals.

Fa uns dies la Fundació Solidaritat UB, va donar a conèixer el seu programa d’horts urbans per a col·lectius vulnerables a l’àrea metropolitana, amb la signatura d’un acord amb l’ajuntament d’Esplugues de Llobregat.

El conveni de col·laboració pretén reforçar les capacitats, afavorir la inserció laboral i millorar les condicions de vida dels sectors i grups de població d’Esplugues més vulnerables i castigats per la crisi econòmica.

Actualment s’està treballant per implementar el projecte a municipis com ara Sant Feliu de Llobregat, Rubí o Santa Coloma de Gramanet.

Deixa un comentari