Recuperar els records

El Departament de Cultura, a través del Servei de Biblioteques i del Servei de Coordinació General d’Arxius, ha posat en marxa el programa Fem memòria (#FemMemòria). Es tracta d’un projecte impulsat per la Biblioteca de Catalunya i l’Àrea de Biblioteques, Informació i Documentació del Consoci de Serveis Universitaris de Catalunya.

La iniciativa, que es realitza gràcies a la participació ciutadana (“crowdsourcing”), té l’objectiu de recollir, conservar i donar a conèixer una mostra de la memòria familiar de Catalunya. El projecte, que es divideix en campanyes de tres mesos, consisteix en digitalitzar la documentació gràfica i escrita dels ciutadans per incorporar-la al repositori de la Memòria Digital de Catalunya.

La primera campanya està activa fins el 30 de juny i recull una mostra dels oficis antics que ja no existeixen, com per exemple el d’esqueller. Hi participen 34 biblioteques i 46 arxius de tot Catalunya.

.

Una altra iniciativa similar, i en aquest cas centrada en el testimoni oral, és MEMORO El banc de la memòria.

Mitjançant petits enregistraments de vídeo i àudio, Memoro ens apropa als records de la gent gran.

Aquest projecte es gestiona des de l’Associació Banc de la Memòria, una entitat sense ànim de lucre que es dedica a recollir records i històries de vida de les persones nascudes abans de 1950. Els continguts els difon gratuïtament mitjançant el seu web per tal de fer-los accessibles a tothom que hi estigui interessat. L’associació forma part del projecte mundial Memoro, que va néixer a Torí l’any 2007.

Exemple: Cinc vídeos amb records de Joana Raspall, morta fa pocs mesos.

.

Finalment, hi ha el Banco de recuerdos, un espai on hi ha guardats milers de records d’arreu del món. La campanya, liderada per la Fundació Reina Sofia i inclosa en el Programa de Cooperació Transfronterer Espanya Portugal 2007-2013, va néixer per conscienciar de la importància d’investigar sobre l’Alzheimer.

Tothom qui ho vulgui pot participar en el projecte de dues maneres: donant un record o apadrinant-lo. En el primer cas, es pot entregar en forma de text escrit i amb foto o vídeo inclòs. Un cop incorporat en un calaix del banc, el donant el pot compartir amb qui vulgui. La segona opció consisteix en escollir un record ja publicat al web, el que implica una aportació econòmica.

Els fons recaptats per aquesta iniciativa estan destinats a projectes d’investigació sociosanitària per l’Alzheimer i altres demències.

Deixa un comentari