Diada de Sant Jordi

Un any més el calendari ens recorda que Sant Jordi s’acosta i des del blog us volem mostrar algunes iniciatives d’àmbit social o cultural vinculades amb la diada.

Roses contra l’oblit és una iniciativa de l’entitat Amics de la Gent Gran per regalar roses a persones grans que estan soles i també per recaptar fons per als seus projectes mitjançant la venda d’aquestes flors. Actualment a Catalunya hi ha més de 150.000 persones grans que pateixen soledat.

Qui comparteixi al web de l’entitat l’experiència i la foto de donar una rosa a una persona gran, entrarà en un sorteig per veure “La llegenda de la ciutat invisible de Kitej” al Gran Teatre del Liceu el dia 30 d’abril.
.

Per Sant Jordi Metges sense Fronteres anima a les persones a que muntin una parada i venguin roses sense fronteres per així donar els beneficis a l’entitat.

L’objectiu és que cada parada recapti uns 500 euros que poden servir, per exemple, per tractar la malària simple a quatre nens, donar 12 racions de complement nutricional o tractar a dos infants amb pneumònia.

Una altra iniciativa lligada a la lectura és Recicla cultura, un projecte de la Fundació Servei Solidari per oferir recursos d’aprenentatge i inclusió social a persones nouvingudes que no saben llegir ni escriure en la nostra llengua. Hi ha tres propostes de participació:

  • Crear un punt de “Recicla cultura”, és a dir, muntar una parada per vendre llibres reciclats i així poder recaptar recursos per a la causa.
  • Donar llibres, sobretot si ens han agradat.
  • Apadrinar un nou lector, amb donacions a partir de sis euros, per tal que puguin començar a expressar-se en català.

Dins de l’oferta vinculada a Sant Jordi, també destaquem les activitats que es fan a les biblioteques públiques de Catalunya.


370 biblioteques estan convidades a participar, per segon any consecutiu, a la “Revetlla de Sant Jordi. La tarda-nit del 22 d’abril s’ompliran de propostes culturals al voltant del llibre i la lectura, i s’anima a tothom a utilitzar l’etiqueta #revetllasantjordi per donar més visibilitat a l’esdeveniment.

Aquest any la celebració s’ha complementat amb el concurs gastroliterari “Gust de Revetlla”, on per participar-hi s’havien de presentar vídeos amb receptes inspirades en llibres.

.


Pel que fa a les biblioteques de Barcelona, un any més, impulsen la campanya de donació de sang “Et donaré la meva sang, et donaré vida” que tindrà lloc el dia 22 d’abril.

.

D’altra banda, per conèixer les llegendes i tradicions de Sant Jordi i consultar les fotografies i totes les activitats vinculades, la Generalitat de Catalunya ha creat una pàgina especial que recull tota la informació de la diada d’enguany.

Des d’aquesta pàgina s’anima a tothom a compartir la tradició i a donar-la a conèixer a com més gent millor. Per fer-ho, es convida a utilitzar l’etiqueta #SantJordi a les xarxes socials com ara Instagram, Facebook i/o Twitter.

I acabem aquesta entrada recomanant-vos el recull que hem fet a DIXIT amb motiu de Sant Jordi. Hi podreu trobar assajos, novel·les i contes infantils i juvenils de temàtica social,  acompanyats de recursos web relacionats amb el món del llibre i la lectura. Esperem que sigui del vostre interès. Que passeu una bona diada!

Deixa un comentari