Open access: què és l’accés obert?

Fa unes setmanes al blog us varem parlar de les dades obertes i avui ho fem d’un concepte relacionat: l’accés obert (open access – OA).

Quan parlem d’accés obert ens referim principalment a material digital de caire científic o acadèmic al qual podem accedir lliurement sense restriccions i de forma immediata. Aquests materials sovint provenen de publicacions de recerca especialitzada que han estat contrastats per experts en la matèria. Per tant, són documents amb un alt contingut de fiabilitat i que poden ser molt útils per a trobar informació d’interès en el nostre àmbit.

D’arxiu obert n’hi ha de dos tipus:

  • Via verda: és un arxivament per iniciativa pròpia. Els investigadors que publiquen articles en revistes de subscripció també els fan accessibles lliurement utilitzant repositoris digitals institucionals.
  • Via daurada: l’article es publica directament en espais oberts destinats a aquesta finalitat o en revistes que ja són obertes.

Publicar en accés obert facilita, entre d’altres, que les dades de recerca puguin arribar a un major nombre de professionals i que, per tant, es puguin utilitzar per crear nous projectes.

Veiem-ne alguns exemples:

  • RECERCAT: És el Dipòsit de la Recerca a Catalunya. Actualment hi podem trobar més de 50.000 documents: 19.831 articles, 13.827 treballs d’investigació o de final de màster, 7.935 treballs i projectes de final de carrera, 7.247 ponències de congressos, etc. Es pot cercar per matèria, el que facilita trobar estudis sobre immigració, adopció internacional o drogodependències, per citar només tres exemples dins de l’àmbit dels serveis socials.
  • DOAJ: El Directori of Open Access Journals és un complet repositori internacional de revistes en accés obert. Actualment podem trobar-hi més d’un milió i mig d’articles de gairebé 10.000 revistes de 133 països (en català hi ha més de 5.000 articles).

Si voleu més informació, podeu consultar el document que fa uns mesos va publicar la UNESCO: Directrius per a polítiques de desenvolupament i promoció de l’accés obert (PDF).

Deixa un comentari