Còmics de temàtica social

Aquest cap de setmana es va celebrar a la Fira de Montjuïc de Barcelona el 32è Saló Internacional del Còmic. Aprofitem l’esdeveniment per recomanar-vos alguns còmics amb contingut social:

.

Alzheimer: ¿qué tiene el abuelo? (Lundbeck)

 

Aquest còmic, publicat el 2010, està disponible en línia i es dirigeix a nens i adolescents entre 10 i 16 anys. L’objectiu és ajudar a entendre què és aquesta malaltia i com afecta a la persona i al seu entorn.

D’aquesta temàtica també us recomanem Arrugas, de Paco Roca, protagonitzat per un home afectat per d’Alzheimer que viu en una residència. Ha guanyat múltiples premis i té una versió cinematogràfica.

.

.

.

Blanca Rosita Barcelona (Miguel Gallardo)

 

Amb el subtítol “Històries quotidianes de convivència”, l’Ajuntament de Barcelona ha publicat aquest còmic en col·laboració amb la Xarxa BCN Antirumors com a material de suport en la conscienciació contra els rumors i la discriminació. Les protagonistes són la Rosita, una dona gran de l’Eixample, i la Blanca, una noia d’origen peruà que la cuida. Aquest mes de maig s’ha publicat el 4rt número i podeu llegir els anteriors aquí.

.

.

.

.

Khalid (Damián i Jordi Pastor)

 

Aquesta obra explica la història de dos germans marroquins: el gran viu en un centre d’acollida al Raval de Barcelona i té problemes amb els educadors per culpa de les drogues. I el petit decideix trobar-se amb el seu germà a Barcelona, tot i que no serà una tasca fàcil.

La Biblioteca Tecla Sala de l’Hospitalet de Llobregat, que té el fons  especialitzat en còmics, dedica el seu butlletí del mes de maig a parlar àmpliament d’aquesta obra (amb motiu que s’hi va presentar el passat dia 6 de maig).

.

.

.

1, 2, 3, 4 Historietes diverses (Susanna Martín, Nac Scratchs)

Còmic pensat com a eina bàsica per adolescents que vol contribuir a eliminar l’homofòbia i la transfòbia. A més, reivindica un món més respectuós i inclusiu en el qual es pugui arribar a la igualtat social per a tothom. Aquest còmic es va presentar a DIXIT l’any passat i podeu veure el vídeo a DIXIT TV.

.

.

.

.

.

Boja per tu (Cristina Durán, Miguel A. Giner Bou)

 

Aquest còmic aborda la problemàtica de la violència de gènere amb la finalitat de prevenir-la entre les persones més joves de la nostra societat. Està publicat pel Ministeri de Sanitat, Política Social i Igualtat i es pot consultar en línia.

Els dos autors han publicat altres obres junts, de les quals destaquem “La máquina de Efrén”, que tracta sobre els processos d’adopció.

.

.

.

.

Per acabar volem destacar la iniciativa de la Biblioteca del Casino de Manresa: una maleta plena de còmics per fomentar la comprensió lectora i els valors pedagògics.

Els títols, escollits amb criteri qualitatiu, parlen de temes com l’Alzheimer, l’anorèxia, l’autisme,  la Sida, la immigració o la violència de gènere, entre d’altres. La maleta també inclou un dossier amb material pedagògic sobre el còmic en sí.

El préstec s’ofereix a centres de secundària, batxillerat i cicles formatius durant el període escolar i per poder consultar-lo durant un mes.

One Comment Add yours

Deixa un comentari