Addiccions a les xarxes socials i les tecnologies mòbils

El proper dijous 2 d’octubre, DIXIT oferirà una xerrada sobre l’angoixa que pot arribar a provocar l’ús de les xarxes socials i de les tecnologies mòbils.

La conferència, que porta per títol “PsicopaTIClogies de la vida quotidiana”, estarà a càrrec a Manuel Armayones, professor i investigador del grup Psinet (Psicologia, Salut i Xarxa) de la Universitat Oberta de Catalunya, que reflexionarà sobre el  per què ens pot alterar deixar-nos el mòbil a casa, per què necessitem consultar-lo molt sovint o com afecta a algunes persones no ser popular i no aconseguir gaires interaccions en els perfils socials on estan registrats. Per desgràcia, aquest fet afecta a diverses franges d’edat, ja siguin adults com adolescents.


Hi ha molts nivells d’addicció, i alguns dels símptomes més destacats són:

  • Tenir necessitat de compartir tot el que es fa, ja sigui sopar en un restaurant, veure una pel·lícula acabada d’estrenar o passar el dia a la muntanya.
  • No separar-se de l’smartphone en cap moment.
  • Consultar l’aparell tant bon punt acabat de llevar, així com just abans d’anar a dormir.
  • Portar sempre un carregador a la bossa per si en qualsevol moment s’ha de carregar la bateria.
  • Consultar molt sovint el mòbil per saber si hi ha noves interaccions.

Fins i tot hi ha un símptoma que es coneix com “vibracions fantasma”. Això passa normalment quan una persona que té el mòbil a la butxaca nota que li vibra, quan en realitat no ho està fent.

.

Entre els molts recursos que tracten aquest tema, en destaquem alguns per conèixer millor aquest fenomen:

–  El Centre de Documentació Juvenil va elaborar a finals de l’any passat un dossier temàtic sobre “Joves i noves tecnologies. Riscos i addiccions”. En aquest dossier podeu trobar-hi tant referències bibliogràfiques com recursos web i articles d’interès.

– La Generalitat de Catalunya, a través de Canal Salut, ofereix una pàgina monogràfica sobre el Joc Patològic. En un apartat del web hi ha informació sobre altres tipus d’addiccions com els videojocs i Internet, que inclou jocs en línia, el cibersexe o les xarxes socials, entre d’altres.

– Un altre recurs web interessant és el portal Pantallas amigas, que té com a principal objectiu la promoció de l’ús segur i saludable de les noves tecnologies i el foment de la ciutadania digital responsable en la infància i l’adolescència.

– Per últim hi ha el web SobrePantalles, de l’Ajuntament de Granollers, que publica periòdicament notícies per a la informació, la prevenció i la reflexió dels usos que fem de les noves tecnologies.

Per exemple, un dels seus articles parla sobre el whatsapp, l’aplicació de missatgeria instantània que aquest estiu ha arribat als 600 milions d’usuaris arreu del món que envien milers de missatges cada segon. Cal fer-ne un ús responsable i, per això, es recomana:

  • Intentar no consultar-lo sovint. Una opció és mantenir el mòbil una mica allunyat o apagat en les situacions que ho requereixin.
  • Mirar de no pensar constantment en la resposta als missatges enviats. Si una persona triga en respondre és perquè potser està ocupada o no està mirant el mòbil.
  • Silenciar notificacions, sobretot si són de grups. Es poden silenciar per 8 hores, per una setmana o per un any.

2 Comments Add yours

Leave a Reply