Patrimoni cultural accessible

L’accessibilitat física i sensorial s’ha convertit en un element bàsic pels museus i centres culturals per tal de garantir que totes les persones usuàries puguin gaudir del patrimoni cultural.

El web “Museus per a tothom” de Patrimoni Gencat recull alguns exemples d’espais culturals que faciliten l’accés de les persones amb discapacitat. A continuació en destaquem un parell:

  • Les signoguies del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC): pensades per a persones amb discapacitat auditiva, aquestes guies es presenten en un suport de PDA i s’hi inclouen 35 de les obres més importants del museu. La informació que conté està realitzada amb llengua de signes catalana, castellana i internacional amb subtítols en anglès. El MNAC també ofereix la possibilitat de complementar les audioguies convencionals amb bucles magnètics que augmenten el so i estan adreçats a persones que porten audiòfon o tenen dificultats d’audició.
  • Recursos sensorials a La Pedrera: per facilitar la visita a les persones amb discapacitat visual, la Casa Milà disposa de recursos sensorials com ara maquetes tàctils per a tocar i captar les diferents formes i particularitats de l’edifici i lents d’augment per llegir millor les explicacions. Pensant en les persones amb discapacitat auditiva, també ofereixen audioguies que incorporen transcripció de subtítols o ofereixen visites comentades amb un intèrpret de llengua de signes.

En aquest sentit, el Departament de Cultura ha posat en marxa una nova iniciativa per apropar la cultura a tothom amb el projecte d’implementació del servei d’audioguies en equipaments patrimonials. Aquesta actuació, que es realitza a través de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, té com a objectiu millorar l’experiència i la satisfacció de les persones usuàries que visiten el patrimoni cultural català.

La previsió és que el servei estigui disponible el proper mes de gener per als jaciments d’Empúries i Ullastret i els següents mesos continuï amb la resta d’equipaments patrimonials que gestiona el Departament de Cultura.

Les audioguies tenen un funcionament molt senzill i estan pensades perquè tothom les pugui utilitzar independentment de les seves capacitats. Cada audioguia incorpora com a mínim quatre idiomes (català, castellà, anglès i francès) i el seu ús està inclòs en el preu de l’entrada.

El fet que tothom pugui utilitzar-les permet que l’experiència com a visitant s’enriqueixi: es pot entendre millor els espais visitats, es potencia l’emoció que se’n genera i es reviu la història del lloc, fusionant-se amb l’esperit de l’entorn i els fets que s’hi van viure.

I acabem amb una altra novetat d’aquest mes: una aplicació mòbil creada i implementada a Girona que actualment està disponible al Museu del Cinema, el Museu d’Història dels Jueus i el Museu d’Història de Girona.

Aquesta nova funcionalitat ofereix audioguies gratuïtes a través del telèfon mòbil en quatre idiomes (català, castellà, anglès i francès) i forma part de “Girona In”, un paquet d’aplicacions vinculades al servei d’informació de la ciutat. Tot i ser una app gratuïta que necessita connexió a Internet, de moment només s’ha implementat en equipaments que precisament ja disposen d’accés a la xarxa Wi-Fi.

Deixa un comentari