Els propers 28 i 29 de novembre se celebra a tot Catalunya el tradicional Gran recapte d’aliments, que enguany arriba a la sisena edició.
.
Aquesta iniciativa té per objectiu recollir aliments bàsics per fer-los arribar a les persones que més ho necessiten, així com donar visibilitat a aquesta situació que cada vegada pateixen més persones al nostre país.
La campanya – que porten a terme simultàniament els quatre Bancs d’Aliments de Catalunya- és una de les múltiples activitats que organitzen. Durant la resta de l’any també recullen aliments a les diferents demarcacions del territori per ajudar a tothom qui ho requereixi. Segons dades actuals, el percentatge de persones que viuen en situació de pobresa ja arriba al 20% de la població.
Els Bancs d’Aliments de Catalunya són entitats benèfiques sense ànim de lucre que es basen en quatre principis ètics:
- Els aliments es reben i es distribueixen de forma gratuïta. El treball que fan els col·laboradors i els voluntaris no té cap mena de retribució econòmica.
- La distribució es fa de forma justa i a través d’entitats i institucions benèfiques i homologades, de manera que s’assegura que arribi realment a qui li fa falta.
- Contribueixen a la sostenibilitat, evitant que els aliments no adquirits es llencin als abocadors i després s’hagin de destruir.
- Fomenten la solidaritat entre les persones, fent prendre consciència de les necessitats alimentàries que existeixen.
En la passada edició, el Gran Recapte d’Aliments va recollir 3.634.000 kg de menjar gràcies als més de 1.900 punts de recollida existents i els 20.000 voluntaris que van fer-ho possible. És per això que des de l’organització es fa una crida per aconseguir novament molts voluntaris que facin possible l’èxit d’aquesta iniciativa
.
Fes-te voluntari
Es pot ser voluntari a la demarcació de Barcelona, Lleida, Girona i Tarragona, i tota la informació la podeu trobar en aquest enllaç. Hi ha dos tipus de voluntariat:
- Voluntari: el temps de compromís es mou entre les tres i les quatre hores, a escollir entre un dels dos dies i en el punt de recollida escollit.
- Coordinador: la dedicació és més àmplia perquè s’ocupa d’una mitjana de cinc voluntaris per cada torn i durant els dos dies que duri la campanya.
Si els dies 28 i 29 no podeu participar a la campanya, sí que podeu fer-ho durant tot l’any mitjançant donacions puntuals o periòdiques. Aquestes últimes es fan amb el que s’anomenen les “Cistelles solidàries periòdiques”:
S’escull quina cistella es vol fer arribar i després es marca quina periodicitat es vol que tingui: mensual, trimestral, semestral o anual.
Per acabar, us mostrem amb un vídeo que, amb la tècnica accelerada d’animació fotogràfica anomenada time-lapse, resumeix com va anar la campanya de l’any passat:
(feu clic a la imatge per veure el vídeo)