Joves i salut

Des de fa anys s’impulsen tot tipus de campanyes per ajudar a què els joves vetllin per la seva salut i perquè prenguin precaució i coneguin diversos aspectes com ara l’educació sexual, la prevenció i tractament de drogodependències, les addiccions a les noves tecnologies o els trastorns de conducta alimentaris, entre d’altres.

Una de les darreres actuacions que s’han engegat és la que porta per lema “L’anorèxia no és culpa de ningú”, impulsada per l’Associació contra l’Anorèxia i la Bulímia (ACAB) per conscienciar sobre la necessitat de demanar ajuda professional quan se sospita de la presència d’un trastorn de conducta alimentària com pot ser l’anorèxia nerviosa. Es calcula que aquests trastorns afecten a més de 28.000 nois i noies a Catalunya. Al blog de DIXIT hi trobareu informació d’una altra de les campanyes que van realitzar: “Quan no menges RES deixes de SER tu”.

Des de DIXIT també hem realitzat accions en aquest sentit com, per exemple, un dossier temàtic publicat el mes de novembre sobre l’educació sexual en joves i adolescents. Elaborat juntament amb l’entitat SIDA STUDI, el dossierproporciona diversos materials bibliogràfics i recursos per tractar temes com la diversitat sexual, l’anticoncepció o la prevenció de malalties de transmissió sexual.

Aquest dossier temàtic va coincidir amb la conferència “L’educació sexual entre joves… estem responent a les seves expectatives i necessitats reals?” a càrrec de David Paricio, director de SIDA STUDI, que va parlar de la salut sexual des d’una vesant pluridimensional i englobant la prevenció amb el plaer. A DIXIT TV hi podeu trobar l’àudio i el Power Point de l’acte.

El novembre el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) també va publicar un interessant recull titulat “Banc de recursos i serveis per l’educació i la prevenció en matèria de joves i salut”.

Aquesta compilació està dividida en diverses categories i cadascuna proposa diferents recursos, serveis i campanyes realitzades. Les categories són:

  • Recursos genèrics
  • Salut sexual i afectiva
    • Educació sexual i afectiva
    • VIH, Sida i Malalties de Transmissió Sexual
  • Addiccions
  • Seguretat i salut laboral
  • Salut mental i trastorns alimentaris
  • Desigualtats i violència de gènere

Finalment destaquem alguns dels recursos relacionats que podeu trobar a la publicació:

El sexe de l’Àngels


Guia elaborada per l’Escola Lliure El Sol que enfoca, de forma didàctica, la perspectiva de gènere i LGTB (lesbiana, gai, transsexual i bisexual). Està pensada per a treballar els continguts en agrupacions com caus, esplais i/o entitats juvenils.

Energy control

Portal promogut per l’Associació Benestar i Desenvolupament (ABD) que conté informació orientada a qui consumeix o està pensant en consumir drogues perquè conegui quins són els riscos que comporta el consum o la barreja de diverses substàncies.

Tamaia. Viure sense violència


Entitat que dóna suport a les dones que pateixen o han patit violència masclista. Proporciona assessorament, activitats formatives i informatives i suport psicològic, entre d’altres serveis. Per conèixer una mica més aquesta associació podeu veure el vídeo de la conferència que va oferir Beatriu Masià, cofundadora de l’entitat, a DIXIT fa un any.

Deixa un comentari