Cercles de Suport i Responsabilitat

El programa Cercles de Suport i Responsabilitat és una iniciativa del Departament de Justícia (Direcció General de Serveis Penitenciaris) que té per objectiu integrar socialment i prevenir la reincidència de les persones penades en règim obert i llibertat condicional dels centres penitenciaris del territori. El programa, que també s’impulsa gràcies a la implicació de diverses entitats del tercer sector, dóna suport a totes aquelles persones que són susceptibles de ser reincidents. Aquestes persones, considerades en el seu moment delinqüents d’alt risc per delictes sexuals, avui en dia ja es troben a la part final de la seva condemna i han mostrat voluntat per canviar.

El projecte es basa en la intervenció de les persones voluntàries que hi col·laboren i que ofereixen un suport responsable al penat. Amb la coordinació i assessorament professional constant, faciliten la integració dels penats un cop els hi arriba la llibertat.

Entre les seves funcions destaca oferir suport a través de trobades periòdiques i d’activitats obertes. La dedicació aproximada és de 4 hores setmanals, que s’ajusten segons la disponibilitat de la persona voluntària i les necessitats de la persona a qui s’ajuda.

Normalment és la persona penada qui demana la creació d’un cercle de suport i amb l’ajuda dels voluntaris es marquen uns objectius i unes responsabilitats que s’han de seguir i complir.
Per a saber-ne més detalls, podeu llegir aquest document del Departament de Justícia.

Èxit internacional

.

Conegut internacionalment com a “Circles of Suport and Accountability – CoSA”, el programa es realitza a diversos països com ara Països Baixos, França o Nova Zelanda.

A Catalunya funciona des de l’any 2013 gràcies al projecte europeu CIRCLES4EU que està cofinançat per la Comissió Europea i del qual també se’n beneficien Bulgària i Letònia.

Tal i com s’explica en aquest article, el projecte va néixer a Canadà l’any 1994 quan un pastor mennonita va voler ajudar a una persona que havia comès delictes sexuals de manera  reincident. Gràcies a la seva  intervenció i la d’altres voluntaris de la parròquia, no va tornar a delinquir més.

Si esteu interessats en conèixer més sobre Cercles de Suport i Responsabilitat, el proper 19 de febrer presentarem aquest programa a DIXIT. L’acte anirà a càrrec dels tècnics del projecte, que explicaran la seva experiència donant suport i supervisant als delinqüents d’alt risc i quines són les tasques dels voluntaris. També comptarem amb l’assistència d’alguns d’aquests voluntaris i voluntàries que explicaran com viuen aquest procés i què els hi suposa.

Leave a Reply