MWC i tecnologia “wearable”

El Mobile World Congress (MWC), celebrat enguany del 2 al 5 de març, ja s’ha convertit en una cita imprescindible a l’agenda de Barcelona. Les xifres globals -tant d’assistència com de projectes presentats- no han parat de créixer i actualment s’ha consolidat com el principal esdeveniment de telefonia mòbil arreu del món.

La última tendència tecnològica és centrar-se en els elements wearables, que són els que s’incorporen d’alguna manera al cos (com la roba o els complements) i recullen dades millorant alguns aspectes del nostre dia a dia. Algunes mostres són: rellotges que controlen el nostre exercici físic o ritme cardíac, calçat esportiu amb comptador de quilòmetres o GPS incorporat, o, fins i tot, teixits que analitzen la suor per veure si hi ha alguna anomalia.

Aquests són alguns exemples de l’oferta actual que desperten interès i mostren cap on s’estan obrint les línies d’investigació. Sense anar més lluny, s’està treballant per perfeccionar la roba sanitària i així millorar l’atenció dels pacients. Una mostra de tots aquests avenços és l’organització del Congrés Nacional Wearables i Big Data en Salut, que va tenir lloc el passat mes de novembre a Madrid.

Però tornem al MWC per citar alguns dels avantatges d’aquest nou tipus de tecnologia i de la qual en sentirem a parlar cada cop més en els propers anys:

  • Permet tenir un control més acurat de la nostra salut. Són molts els avenços que s’han fet en aquest camp: a principis d’any s’anunciava que una nova aplicació permetia prevenir un ictus, que actualment provoca la mort a 40.000 persones anuals només al nostre país. Aquesta tecnologia porta el nom d’EDSAP, Early detection Sensor & Algorithm Package i a la llarga també permetrà evitar altres malalties neurològiques.
  • Aquest dispositiu també pot vincular-se a qualsevol tipus de col·lectiu o discapacitat. La relativa facilitat amb la qual es poden crear aplicacions avui en dia, permet que es pugui invertir en la creació de millores.
  • Disposar d’un accés continu a la informació real amb la possibilitat de s’elaborin automàticament resums o estadístiques de caràcter visual per a la millor comprensió de les dades rebudes.
  • Major autonomia de les persones usuàries, alhora que es redueixen certs costos assistencials. Si un dispositiu permet obtenir dades de les hores que dorm una persona, el seu ritme cardíac o els passos que fa al llarg del dia, aleshores potser no cal que es prenguin aquestes dades de forma manual.

Un MWC amb més presència femenina

A banda de la tecnologia wearable, en el marc del MWC també hi va haver altres iniciatives que volem destacar especialment com el “Women in mobile” o el “Women in Business”, esdeveniments pensats per donar veu a les dones. Aquest col·lectiu està força present al congrés, però les xifres de les assistents femenines encara estan molt per sota si es comparen amb el públic masculí.

Tal com expliquen al portal TICBeat, potser no hi ha gaire dones amb càrrecs directius en el sector de la tecnologia, però sí ocupant-ne d’estratègics, de màrqueting o de disseny. Tot i així, les xifres encara no són massa optimistes: segons dades de la Unió Europea, només el 30% dels set milions de persones del sector són dones.

Deixa un comentari