Fundació Biblioteca Social

A mitjans del 2014 es va posar en marxa la Fundació Biblioteca Social, una iniciativa promoguda per persones que provenen del tercer sector i de l’entorn de les biblioteques. La missió d’aquesta institució sense ànim de lucre és contribuir a compensar els desequilibris socials mitjançant la col·laboració en projectes duts a terme per les biblioteques públiques.

Les accions estan dirigides als sectors més vulnerables de la societat com ara infants, joves, gent gran, famílies amb dificultats, persones amb problemes de comprensió lectora, immigrants, persones en atur, en risc d’exclusió, etc.

Els objectius que s’han marcat són:

  • Incentivar i fomentar la realització de projectes que contribueixen a pal·liar els desequilibris socials i a generar pensament crític.
  • Donar visibilitat als projectes i a les iniciatives que porten a terme les biblioteques públiques en l’àmbit social.
  • Fomentar l’intercanvi de coneixement en aquest sector.

Una de les seves primeres línies d’actuació ha estat la creació del Premi Anual Biblioteca Pública i Compromís Social”. La setmana passada es va donar a conèixer el projecte guanyador i el finalista d’aquest guardó al qual s’hi van presentar 20 propostes.

.

“Teixint una xarxa d’oportunitats”

La iniciativa guanyadora, impulsada per la Biblioteca del Bon Pastor de Barcelona, és un projecte amb deu anys de trajectòria que vol millorar la inclusió social i la inclusió digital de les persones que tenen més dificultats socioeducatives del barri amb la finalitat de generar oportunitats, mitjançant l’educació, i incidir en la millora de les situacions de famílies desestructurades, de la baixa alfabetització i de la manca d’hàbits bàsics.

El projecte, que se centra especialment en infants i joves, compta amb la participació de professionals de diversos perfils que treballen, entre d’altres, aspectes de “microviolència” que contribueixin a una major estabilitat en el barri.

“Facilitando lectura. Integrando lectores”

L’accèssit ha estat per aquest projecte de la biblioteca asturiana Menéndez Pelayo de Castropol, que té per objectiu millorar l’accés a la informació de les persones grans i de les persones amb mobilitat reduïda. Gràcies a un equip de voluntaris, es centra en la difusió de la literatura asturiana i gallega i es porta a terme en un entorn rural.

Podeu consultar la resta de projectes finalistes del premi aquí.

Deixa un comentari