Recomanació de còmics amb contingut social

Avui comença el 33è Saló Internacional del Còmic de Barcelona, un dels més importants del país en aquest sector. Amb aquest motiu hem seleccionat alguns títols d’aquest gènere que creiem que poden ser interessants pel seu contingut social:

.

Pájaro indiano (Belén Ortega)

 

.

L’obra ens recorda la història dels catalans que van anar a Cuba per fer fortuna. Uns d’ells van ser els pares del Bernat, el protagonista d’aquesta història que, després de la mort de la seva àvia, es queda sol al món i sense recursos. Barrejant fantasia i realitat, el jove descobrirà la Costa Brava catalana i la llegenda de l’ocell que pot fer realitat qualsevol desig. Enllaç web

..

.

.

Ellos / Ellas (Sempé)

.

Els dibuixos de Sempé són un referent en la història de la il·lustració. Aquesta darrera obra es divideix en dues parts: un primer volum titulat “Ellos” i un segon volum amb el nom de “Ellas”. L’autor fa una mirada delicada però irònica de les característiques i les relaciones entre gèneres. Enllaços web: Ellos / Ellas

.

.

.

17 Vivir, revivir y sobrevivir (Alex Santaló)

.

Àlex Santaló, nascut a Santa Coloma de Gramanet l’any 1977, és un il·lustrador que ha patit dos càncers. Als 17 anys li van diagnosticar als testicles i als 32 el càncer va tornar a aparèixer quan ja semblava superat.


En aquest còmic, amb un pròleg del futbolista Éric Abidal, l’autor explica la seva experiència per superar la malaltia i el repte que ha suposat per a ell i per als seus amics i familiars.
Enllaç web

.

.

.

La nota del jazz (Oscar Martínez)

.

Oscar Martínez és el guanyador de la Beca Carnet Jove “Connecta’t al còmic 2014”. La història gira entorn de l’Owen, un nen saxofonista de Nova Orleans que descobrirà quin és el preu de les decisions que es prenen al llarg de la vida: la seva passió per la música jazz li obrirà grans oportunitats però també desenganys que caldrà superar. Enllaç web

.

.

.

.

Superman no es judío (…y yo un poco) (Jimmy Bemon i Émilie Boudet)

 

.

En clau d’humor, aquest còmic mostra com un pare intenta convèncer al seu fill que ser jueu és un gran orgull. Encara que grans personatges de la història ho hagin estat, el nen no ho veu massa clar i té força dubtes. Està basat parcialment en la vida del propi autor, Jimmy Bemon. Enllaç web

.

.

.

.

Sally Heatcote: Sufragista (Mary & Bryan Talbot i Kate Charlesworth)

.

Els drets de les dones no s’han aconseguit d’un dia per l’altre. Aquesta obra repassa el moviment impulsat per la National Women’s Social and Political Union, una lliga de dones extraordinàries que van lluitar per aconseguir els drets que no tenien a la rígida i classista Anglaterra d’aquella època. La protagonista és Sally Heatcote, treballadora domèstica que veu com el seu entorn comença a moure’s per poder canviar-ho tot. Enllaç web

.
.
.

.

Max Winson 1. La tiranía (Jérémie Moreau)

.

L’objectiu d’aquest còmic nominat al Festival d’Angoulême (un dels més prestigiosos en còmic) és reflexionar al voltant de l’èxit i la pressió social i familiar. En Max Winson és un jugador de tenis fantàstic que ha guanyat tots els partits que ha jugat. Aparentment ho té tot, però en el seu interior hi ha una persona insegura i tímida que ha crescut amb entrenaments continus i la obsessió per a la perfecció. Enllaç web

.

.

.

Degenerado (Chloé Cruchaudet)

.

Cholé Cruchaudet signa aquest llibre que ha suposat tot un èxit de vendes. Basat en una història real, els protagonistes són dos joves que es casen quan comença la Primera Guerra Mundial i just quan ell és cridat a files. La dura vida a les trinxeres provocarà que fugi, tot i que per no ser jutjat com a traïdor, haurà de fer-se passar per dona. Enllaç web

.

.

.

.

Finalment no volem acabar les recomanacions sense mencionar algunes de les obres que tracten el tema de la paternitat i que han estat publicades darrerament.

Guía del mal padre 3 (Guy Delisle)

.

Un exemple és Guy Delisle, que ja porta tres volums dels ja clàssics Guía del mal padre 3. Un altre és ¡Socorro, somos padres primerizos! de Carlos Bonache. També destaquem Los niños son rarosDe padres e hijos, de Jeffrey Brown, que no és la primera vegada que aprofita la seva paternitat per fer un còmic, Manual para padres frikis d’Andrés Palomino,  i Días de hijo de Philip Waechter.

 

Deixa un comentari