Sant Jordi 2015

Arriba la festa del llibre i la rosa i, un any més, al blog ens fem ressò d’algunes de les activitats que es fan al voltant d’aquesta Diada.

Obrim aquest repàs destacant el dossier amb novetats literàries de temàtica social que hem preparat des de DIXIT. Hi hem inclòs novel·les, assaigs, contes infantils i juvenils i algun recurs web vinculat amb món del llibre i el foment de la lectura. El dossier el podeu trobar al nostre portal.

Un clàssic d’aquestes dates és el projecte “Recicla Cultura” de la Fundació Servei Solidari. “T’imagines que no saps llegir?” Doncs aquest és el punt de partida de la campanya d’aquest any, que ens vol recordar que a Catalunya encara hi ha 100.000 persones que no saben ni llegir ni escriure en català, fet que dificulta la seva inclusió social.  A banda dels punts de venda de llibres de segona mà, dins la campanya d’enguany destaca especialment la publicació del llibre “La nostra Barcelona”, que recull el testimoni d’aquelles persones que, tot i no haver nascut aquí, estimen la terra que els ha acollit.

Una altra entitat que mai falta a la cita és Amics de la Gent Gran, que enguany posa de nou en marxa la campanya “Roses contra l’oblit”. Fa gairebé 20 anys que voluntaris i col·laboradors de l’entitat porten una rosa a una persona gran el dia de Sant Jordi. Són més de 25.000 persones grans que viuen soles les que s’han sentit acompanyades durant aquest dia tan especial. Es pot col·laborar comprant una rosa solidària de feltre o de roba i fent-se després una selfie per compartir-la a les xarxes socials amb l’etiqueta #rosescontraloblit per així donar a conèixer la campanya.

Les biblioteques públiques de Catalunya tampoc es queden enrere: després de l’èxit dels anys anteriors, enguany es celebra la III Revetlla de Sant Jordi. La festa, que aquesta vegada coincideix amb l’Any de les Biblioteques, té per objectiu oferir un gran ventall de propostes culturals i activitats per a totes les edats. Tots les persones usuàries estan convidades a utilitzar l’etiqueta #revetllasantjordi

I sense deixar l’àmbit de les biblioteques, la campanya “Tu ets la sang que em dóna vida” impulsada per l’Ajuntament de Barcelona, el Banc de Sang i Teixits i les Biblioteques de Barcelona, convida a tothom a donar sang a les biblioteques de la ciutat. Es pot fer avui dimecres i es regalaran llibres i roses als donants. Podeu veure el llistat de biblioteques que hi participen aquí.

Són moltes les institucions i entitats que aprofiten aquesta Diada per fer una jornada de portes obertes. Us en citem alguns exemples:

  • L’Ajuntament de Barcelona i el Palau de la Generalitat: aquestes dues seus administratives obren les seves portes el dia de Sant Jordi per acostar-se als ciutadans.
  • L’Ateneu Barcelonès, entitat històrica que promou la societat i la cultura catalana amb l’objectiu de ser un dels principals centres de debat intel·lectual.
  • La Biblioteca de Catalunya, edifici gòtic ubicat a l’antic hospital de la Santa Creu de Barcelona:

Pel que fa als recursos en línia, una iniciativa interessant és #Booksandroses: el web fa un recull de les diferents activitats que s’organitzen arreu del món per donar a conèixer aquesta festa.

Es tracta d’un complet directori del qual destaquem un parell d’activitats:

  • La New York Public Library (Biblioteca Pública de Nova York a Estats Units) dedicarà la tarda de Sant Jordi a llegir i debatre textos de Josep Pla. L’acte anirà a càrrec de Jordi Puntí i Colm Tóibin i està organitzat per la New York Review Books, l’Arxipèlag de Llibres i l’Institut Ramon Llull.
  • A Tokio, el Casal Català de Tokio i la Brisa Llibreria estan preparant també una diada amb la presència d’escriptors, cava i moltes sorpreses. Fins i tot han editat uns punts de llibre amb frases de grans escriptors de la literatura catalana:

Des de la Generalitat de Catalunya s’ha posat en marxa un web dedicat a Sant Jordi. S’hi pot trobar informació i recursos vinculats tant a la llegenda com als motius culturals de la jornada. També es fomenta l’etiqueta #SantJordi per fer difusió de la festa arreu del món a través de les xarxes socials. Un dels reculls destacats del web és el de “Sant Jordi i els nens”, que agrupa recursos web i recomanacions per als més menuts de casa, com per exemple el joc “Juga amb la llegenda”, impulsat pel Club Súper 3.

Els nostres companys de Xarxanet també han recopilat algunes iniciatives com les següents:

Per últim, no volem acabar sense esmentar que arreu de Catalunya es fan activitats de caire social per gaudir de la festa. A tall d’exemple destaquem la campanya “Temps x acompanyar”, del programa Temps x Temps de l’Ajuntament de Manlleu, que té com a finalitat acompanyar a les persones amb mobilitat reduïda a les parades de roses i llibres.

Deixa un comentari