Sport2live: la reinserció a través de l’esport

La pràctica esportiva comporta molts avantatges a diferents nivells, sobretot pel que fa als beneficis per la salut. Practicar esports ens ajuda a conèixer les nostres limitacions, a fixar-nos objectius, a millorar la nostra autoestima, a regular l’agressivitat i l’estrès que aporta el dia a dia i també a la millora de les relacions socials.

Hi ha diverses entitats socials que ajuden a la reinserció de persones amb dificultats través de l’esport. Una d’elles és Sport2live, que ha estat una de les 20 iniciatives guanyadores del Premi Emprenedoria Social de “la Caixa”.

.

Superar els problemes d’addiccions

Sport2live és una entitat sense ànim de lucre que té com a objectiu la reinserció de persones que han tingut problemes amb addiccions de tota mena -drogues, joc, alcohol, etc.- i que utilitza l’esport com a teràpia rehabilitadora.

Tot i que no es defineix com un centre terapèutic, els professionals que hi treballen estan en contacte amb els diferents agents que intervenen en el procés de tractament, de manera que les persones usuàries mai es troben soles: se’ls hi fa seguiment i un equip de professionals  n’avalua el procés.

Els pilars bàsics de l’associació

  • Reinserció mitjançant de l’esport, especialment adreçat a les persones d’entre 16 i 50 anys.
  • Entrenaments adaptats al nivell de cadascú on cada persona compta amb un professional que en fa el seguiment. Tot i que s’entrena en grups, cada usuari marca el propi ritme segons les seves condicions físiques.
  • Fixar objectius a mig i llarg termini: posar fites ajuda els usuaris a mantenir la motivació per superar-se. L’entitat no busca campions, sinó simplement persones que vulguin millorar i superar-se. Els entrenaments s’enfoquen bàsicament en tres pràctiques esportives: natació, bicicleta i córrer.

  • Treballar de forma conjunta amb els centres col·laboradors: Sport2live està molt lligat als centres col·laboradors i als familiars dels usuaris. Però subratlla  que no és (ni vol ser) un centre de tractament o de desintoxicació, sinó només són un recurs per ajudar als qui ho volen i ho necessiten.

  • Elaboració d’informes de seguiment mensual que s’entreguen tant als usuaris com als familiars i terapeutes. Hi consten els dies que s’ha entrenat, els exercicis realitzats, el compliment dels objectius i la valoració global de l’activitat esportiva. Aquests informes ajuden a la completa reinserció per evitar les recaigudes.
  • La pràctica d’aquests esports es fa a les instal·lacions de la UB (Esports UB). Els membres de l’associació tenen ple dret per utilitzar les instal·lacions i els esports que es poden practicar són: tenis, frontó, pàdel, ioga, tai-txi, body bump, body combat, spinning, zumba, fitness, natació, futbol i bàsquet. En tot moment compten amb l’assessorament tant del personal d’Sport2live com el d’Esports UB.

One Comment Add yours

Leave a Reply