Acolliment familiar

Al nostre país hi ha infants que, per diversos motius, no poden viure amb les respectives famílies. Quan passa això, qui se’n fa càrrec és l’administració, ja sigui a nivell temporal o bé d’una forma més definitiva. Una de les opcions existents és l’acolliment familiar.

L’acolliment familiar és un acte altruista que s’efectua de forma desinteressada per tal de proporcionar als infants un entorn on puguin ser estimats i atesos com correspon durant el temps que s’hagi determinat.

La majoria d’aquests nens i nenes resideixen en centres d’acollida o bé en centres residencials d’acció educativa (CRAE), que depenen de l’administració. Alguns d’aquests infants passen força temps vivint en aquests centres, i tot i que estan ben atesos i reben l’atenció necessària, necessiten una família que els permeti créixer en les millors condicions.

Per tant, l’acolliment familiar és una mesura de caràcter temporal que garanteix que aquests infants puguin créixer en bones condicions fins que la seva família d’origen pugui resoldre els problemes que fins ara els hi havia impedit fer-se’n càrrec.

La campanya multimèdia “Fes-te família d’acollida” vol donar a conèixer la situació d’aquests infants i promoure l’acolliment familiar.

Tota la informació relacionada amb l’acolliment familiar la podeu trobar al web del Departament de Benestar Social i Família on s’informa de les preguntes més freqüents sobre aquest tema:

 • Què significa i que s’ha de tenir en compte a l’hora de fer un acolliment
 • Quin és el procés a seguir
 • Quines són les Institucions Col·laboradores d’Integració Familiar (ICIF)
 • Normativa que s’aplica
 • Informació per a famílies que acullen, com ara ajuts o subvencions a les que poden accedir

Institucions Col·laboradores d’Integració Familiar (ICIF)

.

Les entitats que formen part del registre de l’ICIF són organitzacions sense ànim de lucre que tenen com a objectiu la protecció dels menors i estan acreditades per desenvolupar les funcions de mediació que els atribueix la llei per integrar els infants en una família. Les funcions encomanades a les ICIF són:

 • Estudi, valoració i preparació per a les famílies que volen acollir un nen/a
 • Recerca de famílies acollidores que encaixin amb el perfil de l’infant proposat
 • Ajuda en les tasques d’adaptació i acoblament de l’infant amb la nova família
 • Seguiment posterior per garantir que tot funcioni correctament
 • Programació de formació
 • Realització de campanyes de promoció per a l’acolliment

Entre les diferents entitats que formen part dels ICIF destacarem Creu Roja que fa pocs dies ha renovat el seu web dedicat a l’acolliment familiar. Entre les informacions disponibles hi ha els tipus d’acolliment possibles (d’urgència, permanent, especialitzat, de cap de setmana i vacances, etc.) i una secció de biblioteca que conté una extensa bibliografia.

Per últim, us recomanem el còmic “Acolliment Familiar”, escrit per Eugènia Morer, il·lustrat per Òscar Julve i publicat per Cavall Fort. Aquesta publicació digital explica què és una família d’acollida i mostra que ajudar un infant que ha passat un mal tràngol no és una tasca fàcil.

Deixa un comentari