Animals de companyia: més que unes simples mascotes

Tenir animals a casa és beneficiós en molts sentits. Tal com s’explica al web de l’Agència de Salut Pública, hi ha diversos estudis científics que confirmen que tenir animals de companyia millora notablement la qualitat de vida, a més d’allargar-la i ajudar a les persones malaltes a que puguin recuperar-se més ràpidament. Per tal que aquest canvis siguin factibles, cal, però, que s’estableixi un sentiment afectiu envers els animals.

Els principals beneficis que aporten són:

• Equilibrar les relacions entre persones humanes.

• Reduir l’estrès.

• Augmentar l’activitat física, sobretot pels qui són de caràcter sedentari. I el benefici és multiplica si l’animal s’ha de treure a passejar.

• Millorar el comportament dels joves amb problemes, fent-los més socials i empàtics.

• Crear un ambient de caliu a les llars on hi viuen persones soles, sobretot persones grans.

• Ajudar a mantenir-se actiu i ocupat

• Contribuir en la millora de la comunicació no verbal, sobretot amb infants.

• Pujar l’autoestima de les persones, però sobretot d’aquelles que la tenen baixa.

També com a teràpia

La teràpia assistida amb animals (TAA), també coneguda com a zooteràpia, és una activitat que té com a objectiu seleccionar i entrenar animals perquè puguin donar suport a les persones que estan en tractament, sigui quina sigui la seva edat o la seva afectació (tant a nivell social, emocional com cognitiu).

Imatge extreta del web de Mad-HR

La història de l’ús dels animals en aquest tipus de teràpies es remunta a finals del segle XVIII a Anglaterra, quan es van començar a realitzar les primeres proves amb persones que tenien algun problema de salut mental. Veient que els resultats eren positius, poc a poc es va anar ampliant el seu ús i els àmbits d’intervenció. Per exemple, a les acaballes de la segona Guerra Mundial, la Creu Roja Americana els va utilitzar per a rehabilitar aviadors del Centre per Convalescents de la Força Aèria de Nova York.

Entre els animals més utilitzats destaquen els gossos, els cavalls i els dofins, tot i que també se n’utilitzen molts més. La finalitat bàsica és millorar la qualitat de vida de les persones que ho necessiten, augmentant-ne la seguretat i la motivació per tirar endavant.

Aquests tipus de teràpia ajuden a:

• Prendre consciència de l’ambient que els envolta. Per exemple quan les persones afectades d’algun problema de salut mental tracten amb animals, milloren la interacció amb els altres perquè pensar i parlar dels animals fa que deixin una mica enrere els seus problemes.

• Millorar les relacions interpersonals, la comunicació i l’estat d’ànim.

• Tenir companyia i ser una font de diversió per a les persones que es troben soles o tristes, sobretot les persones grans.

• Donar atenció i tenir cura d’altri que no és un mateix

• Fomentar l’estimulació mental i els beneficis fisiològics.

Gossos d’assistència

Un àmbit d’actuació molt important de l’ús dels animals en els serveis socials són els gossos d’assistència. Aquests gossos són ensinistrats en centres especialitzats per ajudar a les persones que tenen determinades discapacitats per tal de formar el que s’anomena unitat de vinculació.

L’any 2009 el Parlament de Catalunya va aprovar la Llei de l’accés a l’entorn de les persones amb discapacitat usuàries de gossos d’assistència. Aquesta normativa està pensada per donar suport a les persones que tenen discapacitat visual o auditiva, així com les que tenen malalties o trastorns com ara l’autisme.

Els gossos ajuden a guiar aquestes persones i d’avisar-los de qualsevol perill o atac que puguin percebre. Amb la llei aprovada, també es va garantir que aquestes persones tinguin garantit l’accés a diferents llocs com ara locals, allotjaments o transports públics, sempre acompanyades del seu gos.

En aquesta pàgina del Departament de Benestar Social i Família podeu trobar tota la informació relacionada: qui pot necessitar un gos d’assistència, els requisits, els serveis que s’ofereixen o a quins llocs poden accedir o no poden fer-ho. Per exemple: un gos guia no pot entrar a zones on s’hi estiguin manipulant aliments.

Per a més informació també podeu consultar el document “Llei d’accés a l’entorn de les persones acompanyades de gossos d’assistència, publicat pel Departament i emmarcat dins de la col·lecció “Lectura Fàcil

Acabem recomanant-vos el vídeo de la conferència “Introducció a les intervencions assistides amb animals” que DIXIT Vic va organitzar l’any passat i que va anar a càrrec d’Arnau Castells, del Servei de Teràpia Ocupacional de la Fundació Privada Àuria Igualada.

One Comment Add yours

Leave a Reply