Eines gratuïtes per treure el màxim de profit a Internet (1a part)

Tot i que naveguem freqüentment per Internet, sovint no som conscients de la quantitat d’eines gratuïtes que hi ha disponibles. Algunes d’aquestes aplicacions, xarxes i recursos poden oferir-nos respostes a les necessitats del nostre dia a dia, ja sigui a nivell professional com a entitat o bé a títol personal.

Hem seleccionat 10 tipus de recursos que poden ser-vos d’utilitat. Aquesta setmana us n’expliquem cinc i a l’entrada de la setmana vinent us detallarem els altres:

1. Xarxes socials

Una xarxa social és, bàsicament, una estructura social on individus o organitzacions es relacionen entre ells per intercanviar informació (informació en el sentit més ampli de relacions d’amistat, familiars, laborals, interessos, etc.). Els darrers anys hem vist com aquestes xarxes socials han fet un salt al món digital. Algunes de les més conegudes són:

Facebook i Twitter: són de caràcter generalista i ens poden ser molt útils de cara a difondre activitats o materials de la nostra entitat i arribar a un públic ampli perquè són dues de les xarxes més importants del món.

– Vimeo i Youtube: són les millors opcions en el cas que us interessi publicar algun vídeo. Permeten editar el tipus de privacitat per compartir-ho amb les opcions que es prefereixin, inserir els vídeos en pàgines web, etc.

– Pinterest i Flickr: hi ha moltes eines per publicar fotografies i imatges. El cas de Flickr és útil per crear àlbums de fotografies pròpies (actes, jornades, conferències o trobades) mentre que Pinterest va bé per emmagatzemar imatges sobre determinats temes o tendències.

.

2. Editors de fotografies

Hi ha pàgines web que serveixen per retocar imatges en línia sense necessitat de tenir instal·lat cap programa, com per exemple Photoshop o Gimp.

Aquests programes en línia són cada cop més complets i ofereixen més opcions. Un exemple que val la pena tenir en comte és PIXLR. Té tres modalitats: l’Editor que és el més complet, l’Express que permet aplicar filtres de color o estil a les fotografies de forma personalitzada, i l’O-Matic, que aplica aquest filtres amb un edició ràpida.

.

3. Bancs d’imatges

És provable que no siguem conscients que les imatges que trobem cercant a Google tenen drets d’autor. Per curar-nos en salut més val utilitzar el que s’anomenen bancs d’imatges gratuïtes, d’on podrem agafar fotografies per il·lustrar les nostres notícies web o entrades de blog sense problemes. Dos exemples molt complets són: Morguefile i Pixabay.

.

4. Transferència de fitxers

L’existència de servidors en línia on penjar continguts de gran volum i compartir-los amb més persones ha facilitat la transferència de fitxers entre dos equips. Un exemple és WeTransfer, que no requereix registrar-se i permet enviar documents de fins a 2 GB. Un cop el document està pujat, genera una URL que permet que qualsevol persona pugui descarregar l’arxiu o arxius amb aquell enllaç. Tot i aquesta agilitat, cal tenir en compte que els enllaços caduquen al cap de dues setmanes.

.

5. Blogs

Acabem la primera meitat de la llista de recomanacions amb eines per crear i gestionar el nostre blog. Aquest servei ens permet tenir presència virtual d’una manera més ràpida i més senzilla si ho comparem amb el que implica tenir una pàgina web.

Un blog (weblog) és una publicació virtual que està pensat per actuar com un diari. A diferència dels webs, la informació actualitzada queda mostrada al principi de la pàgina i més avall van quedant els continguts més antics cronològicament.

Hi ha blogs de molts tipus, però podríem englobar-los en dues categories: els blogs personals i els corporatius, amb continguts i temàtiques de tot tipus (de caire informatiu, d’actualitat, de cuina, literatura, meteorologia, etc.). Tot i que enquadrar temàtiques no ha de ser una classificació rígida: hi ha blogs que informen de tot, del dia a dia (sobretot els personals) o que inclouen tres o quatre àmbits temàtics a la vegada. És a dir, que no hi ha una classificació estandarditzada.

Les eines més comunes per a l’elaboració de blogs són Blogger i WordPress.

Deixa un comentari