L’art com a teràpia social

Cada cop és més normal veure com diferents professionals dels serveis socials com ara educadors socials, psicòlegs o terapeutes utilitzen l’art com a eina en les seves teràpies. L’art deixa de ser una finalitat en sí mateix i passa a ser un llenguatge amb un poder de comunicació que, en molts casos, és més gran que la pròpia paraula. Així ho explica Marta Ricart, artista, investigadora i formadora, en el monogràfic “A cop d’Art” que va publicar el Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya (CEESC) als seus Quaderns d’Educació Social.

Vinculat a la publicació del monogràfic, DIXIT i el CEESC van organitzar un cicle de conferències que va tenir lloc durant els passats mesos de maig i juny sota el títol A cop d’art amb l’educació social. L’objectiu va ser donar a conèixer diferents propostes d’arreu de Catalunya que treballen la relació entre l’art i l’educació social i que tenen una mirada artística del món educatiu. Si no vareu poder assistir-hi, teniu disponibles a DIXIT TV els vídeos i les imatges d’aquest cicle.

És difícil establir una classificació de les actuals propostes que treballen amb les diferents disciplines artístiques perquè gairebé podem dir que cada terapeuta o cada proposta fa el seu propi camí. Per això hem elaborat un recull d’algunes de les experiències que varem veure al cicle de conferències i que estan incloses al citat article del CEESC.

.

Circ Social

L’Ateneu Popular 9barris de Barcelona compta amb un espai que ofereix des de fa més de 30 anys formació i formació social al voltant del món del circ. En els cursos de Circ Social el circ es converteix en una eina educativa dins del currículum escolar. Així l’alumnat del cicle superior d’ESO amb dificultats per seguir els continguts acadèmics tradicionals desenvolupa nous coneixements, habilitats, normes i valors per assolir l’objectiu del Graduat Escolar de Secundària (GES).

També hi ha programes on es relaciona el circ amb diverses discapacitats. Es tracta de poder investigar i aprofundir en les possibilitats i potencialitats que ofereix el món del circ a persones amb una discapacitat intel·lectual, física i/o sensorial. Els exercicis dissenyats pels formadors estan adaptats a l’edat cronològica i a les característiques pròpies de cada participant, oferint una atenció individualitzada.

.

Grup de Teatre Social

El centre Femarec recolza el Grup de Teatre Social, una companyia fundada el 1977 formada integrament per treballadors i treballadores amb discapacitat física i/o trastorn mental. Sota la direcció de l’actriu i directora Glòria Rognoni el projecte va néixer amb l’objectiu de generar un nou espai d’aprenentatge i experimentació. Mitjançant l’experiència artística els treballadors adquireixen coneixements, aptituds i sensibilitats tant a nivell psicomotriu com a nivell creatiu. Aquesta activitat, amb la seva ocupació laboral diària, els aporta evidents efectes terapèutics i formatius claus per potenciar la seva autonomia i autoestima personal.

.

Pallapupas

L’entitat Pallapupas és més que un espectacle de pallassos per a infants malalts. Ja fa més de 10 anys que desenvolupa el seu projecte social a diferents hospitals catalans. Tot i que no es consideren terapeutes, creuen que el resultat de la seva feina sí que pot arribar a ser terapèutic perquè ajuda a la curació i alleuja el dolor. Els pallassos de Pallapupas són actors i actrius professionals amb formació mèdica i psicològica dels col·lectius que visiten. A banda dels hospitals treballen a centres de gent gran, des de 2003 també ho fan en projectes de teatre social i salut mental, i des de 2010 disposen de diferents opcions de formació en col·laboració amb universitats i cicles formatius.

.

Los Ronderos

El febrer de 2005 un educador del Centre d’Estada Limitada (CEL) de Barcelona va animar als residents a unir les seves habilitats musicals. D’aquesta idea va sorgir Los Ronderos, un grup de música obert a tothom amb l’esperit d’amenitzar les celebracions a nivell intern. Però el projecte va créixer i van sorgir actuacions a tot tipus d’escenaris de caire social. Des dels inicis molts han estat els integrants del grup i el projecte ha tingut molta continuïtat. Ara Los Ronderos també és el nom d’un taller de música organitzat per l’Obra Social Santa Lluïsa de Marillac.

.

Il·luminant les ombres

En l’àmbit de les arts plàstiques destaquem la feina del fotògraf Edgar dos Santos amb el projecte Il·luminant les ombres. Ha utilitzat els espais públics de la ciutat de Lleida per a que persones en risc d’exclusió social puguin plasmar els seus desitjos, reflexions i experiències mitjançant l’art i el disseny en forma de cartells. El projecte aprofita l’espai públic de la ciutat per fer visible el potencial d’aquest col·lectiu i sensibilitzar la població.

.

Aquests només són cinc exemples del potencial terapèutic que té l’art, però les possibilitats són múltiples. Es tracta d’una eina a l’abast de tothom que, mitjançant la inspiració i la creativitat dels educadors i de persones de diferents col·lectius, pot tenir uns resultats espectaculars. I no només en l’àmbit de l’educació social, sinó en el producte artístic final.

Deixa un comentari