Vacances solidàries i turisme responsable

La temporada de vacances ja és aquí. És hora de planificar viatges o simplement preparar-nos per gaudir d’uns dies de descans, desconnexió, natura… Sigui quina sigui la nostra opció és important practicar el turisme responsable allà on anem. Tenint clar que el turisme responsable és més una actitud personal que una opció en concret, destaquem tres possibilitats per gaudir de les vacances de forma responsable i solidària:

.

Voluntariat

Si tens entre 14 i 29 anys, una opció és participar en els camps de treball que organitza la Direcció General de Joventut del Departament de Benestar Social i Família. És tracta de participar com a voluntari a diferents projectes i/o serveis a la comunitat en diferents àmbits: social, ambiental, patrimonial, arqueològic, cultural, etc. Pots participar en camps arreu del territori català, en altres comunitats de l’estat espanyol o a nivell internacional. La majoria d’ONG i entitats o associacions sense ànim de lucre també ofereixen la possibilitat de participar a diferents tipus de projectes en forma de voluntariat.

.

Ecoturisme

Consisteix en visitar espais naturals per conèixer de prop la fauna i flora autòctones d’una manera sostenible i responsable. A Catalunya gaudim de molts paisatges naturals i espais protegits per practicar l’ecoturisme per iniciativa pròpia. Però també hi ha propostes com el projecte Arrèlia que ofereix diferents experiències ecoturístiques arreu del territori català. L’objectiu és contribuir a la conservació d’espais naturals i al foment de la gestió sostenible del medi ambient amb propostes tan interessants com variades: descobrir la comarca del Ripollès amb Burricleta (bicicleta rural elèctrica), descobrir les espècies de cetacis que habiten els nostre mar a bord d’un veler o poder passejar entre dòlmens i vinyes prop de Sant Climent de Sescebes.

..

Allotjament solidari

Normalment aquests termes fan referència a un tipus d’allotjament col•laboratiu per la residència habitual de les persones. Com, per exemple, l’acord que estableixen alguns estudiants amb gent gran per compartir pis. Però en clau turística significa que la despesa que fem en allotjar-nos en un establiment durant les vacances reverteixi en algun projecte que millori les condicions de vida, socials i/o sanitàries del lloc que visitem. És a dir, viatjar per conèixer la realitat autòctona i aproximar-se a la cultura local amb respecte, interès i actitud de col•laboració.

El projecte Yamuna a Madagascar n’és un bon exemple. Es tracta d’una ONG que treballa a la zona des de fa temps i ens proposa un allotjament solidari a la Maison Tsinjo. És un edifici típic que, a més de ser la casa d’hostes, té la seu de l’entitat, una llar d’infants i dos horts de la cooperativa agrícola que gestiona Yamuna. A més de col·laborar, amb la nostra estada també tindrem la possibilitat de visitar i participar en altres projectes de voluntariat com ara el Centre Educatiu Mandrososa o la Cooperativa de Dones de Yamuna.

Darrere d’un nom tan suggestiu com Hotel con Corazón hi ha una altra proposta internacional d’allotjament solidari. En aquest cas a Nicaragua, a la ciutat de Granada. Aquí la nostra aportació al projecte és limita al fet d’allotjar-nos en l’hotel, però sabent que el 100% dels beneficis de la nostra estada s’invertirà en projectes d’educació per a que nens i nenes finalitzin l’escola. L’objectiu d’aquest projecte és poder obrir deu hotels com aquest en els propers anys i, per això, compten amb un programa global de crowfunding.

.

Aquests només són uns exemples de vacances solidàries i/o turisme responsable. Les possibilitats són moltes i ONG i agències especialitzades ofereixen interessants propostes per fer durant l’estiu. Però cal tenir en compte que tot comença amb una actitud personal envers el lloc a visitar, la seva gent, la seva cultura, el seu entorn natural, i envers el viatge en sí mateix.


Deixa un comentari