Les biblioteques de la nostra vida

Tal com us dèiem en un post del mes de febrer, amb motiu del centenari de la creació de la Xarxa de Biblioteques Populars, 2015 ha estat declarat pel Govern com l’any de les biblioteques. Vinculades s’han organitzat interessants iniciatives i projectes no només per fomentar-ne l’ús, sinó també per destacar la importància històrica de les biblioteques.

.

La Biblioteca a la Vida

Un d’aquests projectes és La Biblioteca a la Vida, a càrrec del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, que té com objectiu fer visible la funció social de les biblioteques a través de les persones. Mitjançant les històries particulars de les persones usuàries es tracta de copsar els sentits i significats que cadascú té en la seva relació amb la biblioteca.

Aquesta iniciativa parteix de la base que les biblioteques són més que un servei de préstec de llibres i altres documents: són espais que cadascú viu de maneres molt diferents. Per això volen posar cara i veu a aquestes experiències personals. Els usuaris poden penjar al web la seva particular relació per escrit o en vídeo. És una proposta adreçada a qualsevol franja d’edat i, en un principi, compta amb la participació de cinc biblioteques de diferents punts dels país: Castelldefels, Parets del Vallès, Roquetes, Tarragona i Tremp.

.

Testimonis bibliotecaris

Testimonis bibliotecaris recupera els dietaris que les directores de les biblioteques de la Xarxa de Biblioteques Populars van escriure des del dia de la inauguració. Aquests testimonis són una font inestimable per a l’estudi sociològic de la història contemporània del nostre país. Les biblioteques populars eren modernes i innovadores en els locals, els serveis i en la formació del personal, i gràcies a això van tenir una gran acceptació i un gran èxit d’usuaris.

Com a exemple només cal llegir què deia la bibliotecària de Pineda de Mar en un d’aquests dietaris el 27 de juny de 1922, segon dia d’obertura de la Biblioteca Popular Manel Serra i Moret: “Han vingut més lectors que ahir, m’he vist precisada de dir al Sr. Alcalde que em deixi algunes cadires per uns quants dies mentre hi hagi aquesta aglomeració”. Aquests dietaris tenen la capacitat de transportar-te a un temps històric en què la inauguració d’una biblioteca era un esdeveniment molt important, ja que l’accés a la cultura no estava a l’abast de la majoria de la població.

La Xarxa de Biblioteques Populars va ser creada per la Mancomunitat de Catalunya el 1918 dins d’un projecte més ampli que també contemplava la Biblioteca de Catalunya i l’Escola Superior de bibliotecàries. Durant el mandat d’Enric Prat de la Riba, primer president de la Mancomunitat entre 1914 i 1917, es van inaugurar a Catalunya les primers biblioteques populars a Valls, Sallent, Olot i a les Borges Blanques.

El sistema bibliotecari català des de la seva implantació ha constituït un pilar fonamental en la construcció cultural del segle XX. Un conveni entre el Departament de Cultura i el Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya posa aquesta valuosa col·lecció de dietaris a l’abast de tothom.

.

..

Biblioteques de vacances

No cal oblidar-se de les propostes que fan moltes biblioteques catalanes durant l’estiu. A banda dels bibliobusos i altres activitats per tota la família, moltes biblioteques públiques ofereixen als usuaris la possibilitat d’apropar-los els seus fons a diversos emplaçaments fora de l’edifici de la biblioteca. D’aquests emplaçaments els més coneguts i celebrats són les biblioplatges i bibliopiscines.

Deixa un comentari