L’associacionisme a Catalunya

El dret d’associació és un dels més importants que tenim com a ciutadans. Participar en el teixit associatiu català és a l’abast de tothom: formar part de l’AMPA a l’escola dels nostres fills, de l’associació de veïns del barri, a més d’un munt d’iniciatives i projectes relacionats amb els serveis socials.

Parlar d’associacionisme a Catalunya és parlar d’una manera de vertebrar la societat. La legislació actual permet a qualsevol persona major de 14 anys crear una associació. Per adonar-se de la importància que té el teixit associatiu a Catalunya només cal fixar-se en les dades: l’any 2014 n’hi havia registrades un total de 66.970 a tot el territori. És a dir, una associació per cada 112 habitants.

Hi ha tants tipus d’associacions que la seva catalogació és una tasca gairebé impossible. Tot i això, a l’hora de registrar-ne una a l’administració hem d’acotar-nos a una classificació general que inclou: assistència social; cultura; ensenyament, formació i investigació; foment i defensa dels drets cívics, socials i de la persona; interessos de sectors econòmics, geogràfics o professionals; ordenació de l’espai, ecologia i habitatge; i salut. I també a una classificació específica amb innumerables opcions.

.

.

<a href="https://dixit.blog.gencat.cat/wp-content/uploads/2016/02/mans.jpg&quot; associacions sorgeixen a Catalunya a mitjans del segle XIX, en un context polític, social i cultural marcat per la Renaixença en l’àmbit nacional i pel Romanticisme en l’europeu. És quan comencen a crear-se grups de teatre, cors, orfeons o grups d’excursionistes. Cal tenir en compte que les persones s’associaven per poder aconseguir objectius col·lectius allà on no arribava l’administració pública com, per exemple, en la creació d’escoles per a fills d’obrers a les fàbriques. Ja al segle XX, durant el franquisme, l’associacionisme va significar l’única opció d’organitzar-se al marge (i en contra) del règim. Actualment la densitat del teixit associatiu català posa de relleu que valors com la solidaritat o la cooperació desinteressada són molt presents en la nostra societat.

L’associacionisme és una forma d’organització basada en el bé comú abans que en el propi i amb una clara vocació de servei. Per a qualsevol dubte, problema o incidència que tinguem sobre qualsevol qüestió sempre disposarem de l’ajuda d’una associació relacionada. Quan un grup d’associacions o ONG amb un mateix àmbit d’actuació s’uneixen, formen una federació. D’aquesta manera poden tenir més representació davant les administracions i poden estar presents en el conjunt del territori.

Per conèixer com ser voluntari d’una associació o servei ciutadà i les maneres de participar-hi podem consultar el web de la Xarxa Associativa i de Voluntariat de Catalunya.

Deixa un comentari