Mou-te amb GRAN seguretat

Els alts nivells de sinistralitat en accidents de trànsit en el col·lectiu de persones grans és una qüestió que preocupa a tothom. Mou-te amb GRAN seguretat és una iniciativa de voluntariat amb persones grans per reduir els accidents de trànsit entre les persones d’edat avançada. Es tracta d’una iniciativa de formació on les persones grans aportaran la seva experiència i faran xerrades-taller per conscienciar sobre el problema dels accidents de trànsit.

.

Formadors i alumnes

La Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària és qui definirà el perfil i identificarà les persones idònies per participar com a formadors i el Servei Català del Trànsit s’encarregarà de la formació. Les persones grans seran en tot moment les protagonistes de la campanya, ja que seran els formadors i també faran les xerrades en equipaments de la Generalitat com casals de gent gran, casals cívics, cases del mar i, posteriorment, a equipaments d’ajuntaments i entitats bancàries de la Xarxa d’equipaments cívics de Catalunya (XECAT).

En la primera fase de prova pilot s’han format 5 persones voluntàries-formadores. Però la previsió és formar 20 persones durant el 2015 i que en total es duguin a terme 30 xerrades-taller a diferents punts de Catalunya. Pel 2016 es preveu que el programa pugui arribar a 3.000 destinataris d’arreu del país.

.

Continguts de la formació

Els continguts de les formacions seran sobre hàbits segurs en els desplaçaments en diferents tipus de transport i sobre com optimitzar la limitació de les capacitats i habilitats en la gent gran. També es parlarà dels beneficis d’un envelliment actiu i saludable i es reconeixeran les potencialitats que tenen les persones grans gràcies a la seva experiència i la capacitat que tenen per ser un exemple per a les noves generacions.

A més, la campanya també vol conscienciar sobre el fet que la conducció, les normes, els vehicles o la mateixa xarxa viària han canviat molt els darrers anys i que cal actualitzar els coneixements per a una circulació segura. També es vol ajudar a les persones grans per a que percebin la pròpia fragilitat i les limitacions personals derivades del pas natural dels anys, i de com algunes malalties o medicaments poden afectar la mobilitat.

.

Dades que preocupen

El col·lectiu de persones grans és l’únic on el número d’accidents no s’està reduint. Entre les persones de més de 74 anys és on es produeixen els percentatges de sinistralitat més alts. L’any 2014 la franja de persones de més de 75 anys i la de 55 a 64 anys van ser les que van presentar un major augment de la mortalitat en sinistre viari respecte a l’any anterior. També es van comptabilitzar 329 persones ferides greus de més de 65 anys en vies urbanes i interurbanes, és a dir, un 17,40% del total. Les dades d’enguany tampoc són gaire bones, en el que portem de 2015 s’han registrat 18 víctimes mortals de més de 65 anys, el que representa un 21,95% del total.

Les persones grans són més vulnerables i mereixen una protecció especial, i no només per part de les administracions. Quan conduïm, sigui quina sigui la via, hem de ser conscients de les limitacions que pateix una persona gran al volant. La paciència i el sentit comú són valors a tenir molt presents mentre conduïm perquè poden salvar vides. Us recordem que el Servei Català de Trànsit posà a l’abast de tothom, per a qualsevol franja d’edat, formació gratuïta en seguretat viària.

2 Comments Add yours

 1. Carme Freixes ha dit:

  Hola, soc Tècnica dinamitzadora de diferents diferents casals de persones grans. M’interessa molt la iniciativa voldria tenir informaco sobre co poder accedir a aquestess xerrades, comarticipar-hi, quin abast tindra aquest projecte, jo estic a la zona de l’Anoia…
  Salutacions

  1. DIXIT ha dit:

   Hola Carme,

   Aquesta no és una campanya gestionada directament per DIXIT per tant haurà d’adreçar-se als organismes organitzadors per tenir més informació: La Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària i el Servei Català de Trànsit.

   Moltes gràcies pel comentari

Deixa un comentari