Tappo’st: un projecte mediambiental, artístic i social

Heu pensat mai com aprofitar els taps metàl·lics de les ampolles de vidre? Les persones més creatives segur que tenen un munt d’idees relacionades amb la decoració. La resta els llancem al contenidor groc, el dels envasos. Una altra opció és la iniciativa que ha importat des d’Itàlia l’Associació Proyecto Barcelona, que dóna una segona vida a les xapes convertint-les en obres d’art amb un fort impacte visual. Es tracta de Tappo’st, un projecte amb una triple vessant: mediambiental, artística i social.

Imatge: web de Tappo’st

Ja són més de quaranta bars i restaurants de Barcelona que hi col·laboren recollint els taps de les begudes que consumeixen els clients. Després l’artista italià Luigi Masecchia converteix els taps en obres d’art. A més de la vessant artística i el foment del reciclatge, el projecte també té un caràcter social ja que promou la creativitat i la inserció de joves en risc d’exclusió social. Aquests joves assisteixen a tallers d’art i ajuden l’artista en la recollida i la selecció dels taps. Segons Roberta Iacoletti, coordinadora de Proyecto Barcelona, quan la gent coneix aquest rerefons “el valor de les obres va més enllà de l’art”.

Per a fer-se una idea del que representa el consum de begudes amb aquest tipus de taps, només una dada: a Catalunya es consumeixen prop de 4 bilions de taps l’any, una xifra que pràcticament equival al volum de la Torre Eiffel. A Itàlia el projecte ja ha recollit prop de 10 milions de taps, segons indica un comptador integrat al seu lloc web. Xapes de fins a 1.600 marques diferents amb les que s’han creat 150 obres.

Imatge: Proyecto Barcelona

Per a la realització de cada obra Masecchia dóna forma quadrada a les xapes, una a una, amb una eina creada per ell mateix. Aquest fet requereix de molta constància i paciència, ja que cada una de les obres artístiques pot arribar a contenir fins a 4.000 xapes. Segons l’artista l’efecte dels taps metàl·lics és “molt particular, ja que, degut a la gran quantitat i varietat que hi ha, et dóna la possibilitat de crear moltes combinacions de colors”.

Tappo’st rep el suport de la Generalitat de Catalunya i de l’Ajuntament de Barcelona en els projectes: “Revaloritzar és Millor que llançar” i “L’up-cycling com a recurs per a l’ocupació”. A més, continua sumant comerços a la recollida de xapes i té en perspectiva dues dates importants: serà present a la Biennal de Nova York, que arrenca aquest octubre, i també a la Setmana Europea de la prevenció de residus, que tindrà lloc del 21 al 29 de novembre, amb la creació d’una gran obra pública.

One Comment Add yours

  1. Mateu ha dit:

    Molt bona iniciativa!

Deixa un comentari